Cyperská vláda ponúka kompromis, do 20-tisíc eur žiadna daň

Cyperská vláda predložila parlamentu upravený návrh zdanenia bankových vkladov. Vklady do 20 000 eur majú byť podľa návrhu od dane oslobodené, čo pôvodná dohoda s predstaviteľmi eurozóny nepredpokladala.

19.03.2013 08:04 , aktualizované: 11:53
Euro, peniaze, bankovky, ekonomika, eurofondy Foto:
Ilustračné foto
debata (28)

U ostatných vkladov do 100 000 eur návrh naďalej počíta so sadzbou 6,75 percenta a u vyšších vkladov so sadzbou 9,9 percenta. Informovala o tom agentúra Reuters.

Guvernér cyperskej centrálnej banky Panikos Demetriades však odporúča, aby boli od dane oslobodené vklady až do 100 000 eur. Predpovedá, že z cyperských bánk v prípade schválenia dane po ich štvrtkovom otvorení vyberú vkladatelia viac ako desať percent vkladov.

Cyperský parlament daň neschváli, predpokladá hovorca vlády

Cyperský parlament pravdepodobne neschváli zdanenie bankových vkladov, ktoré je podmienkou medzinárodnej finančnej pomoci. Uviedol to v utorok podľa agentúry Reuters hovorca cyperskej vlády. Cyprus by zrejme bez finančnej pomoci musel vyhlásiť platobnú neschopnosť.

Schôdza cyperského parlamentu o zdanení bankových vkladov by sa mala začať o 17:00 SEČ. Schôdza bola už dvakrát odložená, aby mal parlament viac času na rokovania o konečnej podobe dane.

Prezident Nikos Anastasiadis už v nedeľu uviedol, že chce obmedziť dopady zdaňovania na malé sporiteľov. V pondelok rokoval o zdaňovaní vkladov so zákonodarcami. Parlament strážila polícia, proti zdaneniu vkladov demonštrovalo niekoľko desiatok ľudí.

Ministri financií krajín eurozóny sa v noci na sobotu dohodli na programe pomoci Cypre v objeme až desiatich miliárd eur. Cyprus však má podľa dohody vybrať jednorazovú daň 9,9 percenta z bankových vkladov nad 100 000 eur a 6,75 percenta u nižších vkladov.

Podľa zdrojov agentúry Reuters sa ministri v pondelok rozhodli dať Cypru väčšiu voľnosť pri stanovovaní dane. Súhlasia aj s tým, aby Cyprus vyrúbil daň 15,6 percenta na bankové vklady nad 100 000 eur a ušetril od dane drobných sporiteľov.

Anastasiades v pondelok večer hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou aj európskym komisárom pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehnom. Podľa hovorcu vlády prezident „naliehal, aby partneri z EÚ poskytli nejakú dodatočnú pomoc“.

Dohoda o jednorazovom zdanení vkladov vyvolala veľké rozhorčenie u obyvateľov Cypru aj u niektorých politických strán. V snemovni, kde je 56 poslancov, nemá žiadna strana jasnú väčšinu a tri strany už ohlásili, že zdanenie vkladov nepodporia.

28 debata chyba