Cyperský parlament sa vzoprel, odmietol zdaniť vklady

Cyperský parlament v utorok večer odmietol plán jednorazového zdanenia vkladov v tamojších bankách.

19.03.2013 19:30 , aktualizované: 21:11
Cyprus, protest Foto: ,
Protest pred parlamentom v cyperskej Nikózii. Protestujúci ľudia odmietajú mimoriadne zdanenie vkladov v bankách, ktoré je podmienkou získania pomoci od Európskej únie.
debata (191)

Zdanenie je podmienkou, aby Cyprus získal od eurozóny finančnú pomoc v sume 10 miliárd eur. Prostredníctvom tejto dane by mal Cyprus získať ďalších takmer 6 miliárd eur. Bez pomoci hrozí stredomorskému ostrovu štátny bankrot. Preto bude musieť prísť s alternatívnym plánom na získanie peňazí.

Návrh, ktorý vláda v utorok zmiernila, nezískal ani jediný hlas, pretože vládnuca strana Demokratické zhromaždenie sa rozhodla zdržať hlasovania. Proti sa vyslovilo 36 poslancov z celkového počtu 56.

Krajiny eurozóny dali pred hlasovaním najavo, že dohodnutú pomoc zablokujú, ak náklady záchrany cyperských bánk neponesú aj sporitelia. Európska centrálna banka pohrozila, že cyperským bankám zastaví dodávky núdzových úverov.

Dav zhromaždený pred parlamentom po hlasovaní zajasal a skandoval „Cyprus patrí svojmu ľudu“. „Hlas ľudu bol vypočutý,“ povedal agentúre Reuters 65-ročný demonštrujúci dôchodca Andreas Miltiadu.

Ponuka pre Rusov – najväčšie banky za euro

Cyprus ponúka Rusku svoje dve najväčšie komerčné banky za symbolické jedno euro. Ponuku v stredu predloží ruskej vláde cyperský minister financií Michalis Sarris, ktorý večer priletel do Moskvy. Informujú o tom grécke médiá.

Predaj bánk je jednou z ciest cyperskej vlády, ako sa vyhnúť štátnemu bankrotu. Cyprus sa chce podľa serveru gréckeho týždenníka To Vima zbaviť finančných inštitúcií Bank of Cyprus a Laiki Bank, ktoré ratingové agentúry dlhodobo označujú za značne rizikové. Cyprus požiadal Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o pomoc vlani v júni po tom, čo tieto dve najväčšie banky utrpeli obrovské straty kvôli svojmu napojeniu na zadlžené Grécko a boli nútené požiadať o pomoc štát.

Cyprus tiež zápasí s prvou recesiou za takmer 40 rokov a viac ako rok sa nefinancuje na kapitálových trhoch.

Podľa To Vima, ktorý sa odvoláva na informované zdroje na Cypre, Rusko doteraz vyčkávalo, kam až kríza ostrov doženie, aby mohlo výhodne rozšíriť svoje investície. Nie však do cyperského finančného sektora. Ruský minister financií Anton Siluanov dal najavo, že Moskva nemusí rokovať o predĺžení splácania dlhu 2,5 miliardy eur, ktorého splatnosť vyprší v roku 2016. V Nikózii sa špekuluje o tom, že Rusko by prostredníctvom svojho gigantu Gazprom chcelo ovládnuť cyperské podmorské ložiská plynu.

Pomoc únie je podmienená zdanením vkladov

Počas víkendu sa ministri financií eurozóny dohodli na tom, že Cyprus dostane záchranný balík, ak k nemu prispeje sumou 5,8 miliardy eur, ktorú získajú jednorazovým zdanením vkladov. Pôvodne mali byť zdanené všetky vklady, v utorok ale vláda navrhla oslobodiť vklady do 20 000 eur. Pri vkladov do 100 000 eur návrh počítal so sadzbou 6,75 percenta a vyššie vklady mali byť zdanené 9,9 percentami.

Dohoda o jednorazovom zdanení vkladov vyvolala veľké rozhorčenie u obyvateľov Cypru a opozičných politických strán. Plán, ktorým sa časť záťaže presúva na vkladateľov, ktorí boli v EÚ doteraz úzkostlivo chránení, je za tri a pol roka riešenia dlhovej krízy v krajinách eurozóny bezprecedentný.

Analytici a investori sa obávajú, že zdanenie vkladov môže vyvolať masové vyberanie peňazí z bánk nielen na samotnom Cypre, ale aj v niektorých ohrozených veľkých krajinách menovej únie, najmä v Španielsku a Taliansku. Globálne finančné trhy reagujú od pondelka na hrozbu útoku na banky v eurozóne poklesom akcií a kurz eura k doláru v utorok klesol na nové trojmesačné minimum.

191 debata chyba