Schäuble: Na Cypre je vážna situácia, Nikózia môže viniť len seba

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble ľutuje rozhodnutie cyperského parlamentu, ktorý v utorok odmietol zdaniť bankové vklady.

20.03.2013 05:00 , aktualizované: 08:05
euro, bankovky, mince, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (63)

Nepopulárny plán mal vláde zabezpečiť peniaze, ktorými eurozóna podmieňuje finančnú pomoc vo výške desiatich miliárd eur. Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem podľa Reuters uviedol, že eurozóna je pripravená Cypru pomôcť prekonať finančné problémy a pomôcť s reformami.

„Ľutujeme toto rozhodnutie,“ povedal o hlasovaní cyperského parlamentu Schäuble v rozhovore s televíznou stanicou ZDF. „Cyprus požiadal o pomocný program. Pre takýto program ale potrebuje spoľahlivú cestu, aby sa mohol vrátiť na finančné trhy. Na to sú ale cyperské dlhy príliš vysoké.“

Podľa nemeckého ministra financií je na Cypre teraz „vážna situácia“ a Nikózia z toho môže obviňovať len sama seba. Dodal, že cyperský „obchodný model“ nepovažuje za funkčný, preto ostrovný štát vyzval na rýchlu reakciu.

Člen vedenia Európskej centrálnej banky Ewald Nowotny však považuje zachovanie eura na Cypre v záujme eurozóny. Nikózia by ale podľa neho v reakcii na finančnú pomoc od štátov platiacich eurom mala preukázať disciplínu.

Nowotny tiež ubezpečil, že žiadni ďalší členovia eurozóny neboli požiadaní o podobné opatrenia v podobe mimoriadneho zdanenia vkladov.

„Je v záujme eurozóny, a samozrejme v záujme všetkých jej členských štátov, aby Cyprus v menovej únii zotrval. Treba však povedať aj to, že členstvo v eurozóne si vyžaduje aj istú mieru disciplíny a ochotu reagovať racionálne,“ povedal Nowotny v rozhovore pre rakúsku televíziu ORF. Dodal, že požiadavka na účasť sporiteľov na finančnej pomoci krajine bola výnimočným krokom pre neobvykle veľký bankový sektor na ostrove.

Dijsselbloem: Ponuka pre Cyprus naďalej platí

Zotrvanie Cypru v eurozóne je v záujme Európskej únie a finančná pomoc vo výške 10 miliárd eur je stále na stole, napriek tomu, že cyperský parlament odmietol jednu z jej podmienok.

„Ponuka zo strany eurozóny a Eurogroup naďalej platí. Lopta je teraz na cyperskej strane ihriska,“ povedal reportérom šéf skupiny ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

Dodal, že rozhodnutie cyperských zákonodarcov nepodporiť jednorazové zdanenie bankových vkladov „hlboko ľutuje“, ale že objem pomoci a jej podmienky dohodnuté v Bruseli sa nezmenili. „Najväčšie majetky na Cypre sa nachádzajú v jeho bankách a banky majú problémy, takže sa tým budeme musieť zaoberať,“ vyhlásil Dijsselbloem, priznal však, že Nikózia si teraz sama musí určiť, kde vezme financie, ktoré podľa podmienok pomoci potrebuje.

Cyprus zdanenie vkladov odmietol

Cyperskí poslanci v utorok drvivou väčšinou neschválili vládny návrh na vyrubenie špeciálnej jednorazovej dane na vklady v bankách. Tento kontroverzný krok bol podmienkou medzinárodných veriteľov na uvoľnenie finančnej pomoci. Už po jej zverejnení sa však ozývali hlasy proti zdaneniu všetkých sporiteľov a politické strany ostrovného štátu deklarovali svoj nesúhlas s opatrením.

Cez víkend sa ministri financií eurozóny dohodli na tom, že Cyprus dostane záchranný balík, ak k nemu prispeje sumou 5,8 miliardy eur vybranou jednorazovým zdanením vkladov. Pôvodne mali byť zdanené všetky vklady, v utorok ale vláda navrhla oslobodiť vklady do 20 000 eur. U ostatných vkladov do 100 000 eur návrh naďalej počítal so sadzbou 6,75 percenta a v prípade vyšších vkladov mala byť sadzba 9,9 percenta. Návrh ale parlament odmietol.

Krajiny eurozóny dali pred hlasovaním najavo, že dohodnutú pomoc zablokujú, ak náklady záchrany cyperských bánk neponesú aj sporitelia. Európska centrálna banka pohrozila, že cyperským bankám zastaví núdzové úvery.

63 debata chyba