Sulík: Cyperská daň je nebezpečná a hlúpa

Bruselský nápad ministrov financií jednorazovo zdaniť v cyperských bankách vklady je podľa šéfa liberálov z SaS Richarda Sulíka nebezpečný a hlúpy.

20.03.2013 12:40
Richard Sulík Foto:
Šéf SaS Richard Sulík
debata (17)

Podarilo sa ním akurát poškodiť euro, zničiť dôveru v spoločnú menu a vyvolať paniku. "Nehovoriac o cyperskom bankovom sektore, ktorý sa behom troch dní podarilo de facto zlikvidovať. Ak toto bol zámer Ecofinu, tak ten teda dôkladne vyšiel,“ tvrdí Sulík.

Ak totiž v najbližších dňoch cyperské banky opäť otvoria, podľa Sulíka možno očakávať iba jediné, tzv. run na banky, teda hromadné výbery úspor vkladateľov. V takejto situácii si totiž podľa neho žiadny súdny človek nenechá v banke na Cypre peniaze. Podobné obavy sa zároveň môžu stupňovať aj v iných krajinách.

„Za tento mimoriadne nebezpečný a hlúpy nápad hlasoval aj Peter Kažimír. Týmto ho vyzývam, aby svoje hlasovanie vysvetlil. Aby odôvodnil, prečo za takú hlúposť zdvihol ruku,“ dodal šéf liberálov.

Nebezpečnosť rozhodnutia o zdanení vkladov je podľa Sulíka najmä v tom, že sa pri ňom uplatňuje princíp kolektívnej viny. Ako dodal, navyše ani nejde o žiadnu daň. Dane totiž smerujú do rozpočtov štátov, ktoré o nich rozhodnú, nesmú byť retroaktívne a nie sú účelové. Nič z tohto nespĺňa takzvaná daň na vklady, ktorú chceli ministri financií uplatniť na Cypre. "Oveľa viac sa hodí znárodnenie časti úspor. Možno si páni z Bruselu nevšimli, že časy kolektívnej viny sú dávno preč,“ povedal Sulík. Šéf liberálov zároveň dodal, že jeho strana SaS odmieta, aby sa Slovensko spolupodieľalo na pomoci cyperským bankám. V prvom rade by mali totiž platiť ich akcionári.

Cyperský parlament v utorok večer odmietol návrh zdaniť vklady v bankách, k čomu sa pôvodne zaviazala cyperská vláda konajúca pod tlakom zlej ekonomickej situácie a snahy získať zahraničnú finančnú pomoc. Cyperskí poslanci však dohodu nepodporili, keď proti bolo 36 z nich a 19 sa zdržali. Urobili tak v reakcii na pobúrenie verejnosti, ktorá cez víkend začala vyberať svoj vklady z bánk. Svoju nespokojnosť prišli v utorok vyjadriť aj pred budovu parlamentu, kde sa zišli tisíce ľudí. Tí na výsledok hlasovania reagovali s veľkou radosťou. Podľa tamojších médií sa vláda teraz bude pokúšať zmeniť podmienky dohody s medzinárodnými veriteľmi alebo hľadať iné riešenie nepriaznivej situácie.

K zdaneniu bankových vkladov sa počas víkendu zaviazala cyperská vláda v rámci medzinárodnej dohody o úverovom programe pre ostrovnú krajinu. Oznámenie, že Nikózia v rámci plnenia podmienok finančnej pomoci uvalí špeciálnu daň na vklady, porušilo nepísané pravidlo, podľa ktorého sú úspory fyzických osôb nedotknuteľné. Cyperčania nato vyprázdnili bankomaty v krajine, finančné a akciové trhy zareagovali poklesom a investori vyjadrili obavy, že takýto precedens by mohol opäť rozpútať upokojujúcu sa finančnú krízu v eurozóne. Podľa sobotňajšej dohody s Bruselom by sporitelia, ktorí majú v bankách našetrených menej ako 100 tis. eur, prišli o 6,75 percenta svojich vkladov, čím by sa prakticky zrušilo ručenie štátu za úspory do tejto sumy. Vklady nad 100 tis. eur sa majú zdaniť sadzbou 9,9 percenta.

17 debata chyba