Zákulisie rokovaní o Cypre: Riešila sa kvadratúra kruhu

Zákulisie nočných rokovaní z piatka na sobotu o spornom záchrannom balíku pre Cyprus sa snaží odkryť blog denníka Financial Times. Podľa jedného z účastníkov boli pozície jednotlivých strán od seba mimoriadne vzdialené a ministri mali len niekoľko hodín na "kvadratúru kruhu".

20.03.2013 15:02
Euro, peniaze, graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Denník pripomína, že prakticky hneď po tom, čo vyšli podrobnosti kontroverznej dohody najavo, začali účastníci na seba zvaľovať vinu, kto prišiel so zdanením drobných vkladateľov.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble povedal, že by vklady pod 100 000 eur Nemecko rešpektovalo, ale že to bol nápad cyperskej vlády, Európskej komisie a Európskej centrálnej banky (ECB).

Jörg Asmussen, ktorý na rokovaní ECB zastupoval, to okamžite poprel s tým, že banka poskytovala len „technickú pomoc“. V utorok sa k týmto hlasom pripojil francúzsky minister financií Pierre Moscovici, ktorý bol vraj proti zdaneniu malých vkladov „od samého počiatku“.

Európska komisia pripúšťa, že prvý, kto prišiel s myšlienkou zdaniť malé vklady, bol európsky komisár Olli Rehn. „Nie preto, že by chcel vyplieniť kontá starých dám, ale pretože sa alternatívy zdali byť ešte horšie,“ napísali FT.

„Keby Nemecko a jeho spojenci nezaujali také tvrdé stanovisko, komisia by nikdy nenavrhovala žiadny kompromis,“ uviedol jeden z účastníkov. Podľa neho boli aj iné cesty, ako získať sedem miliárd eur, ktoré Berlín od Cypru požadoval a ktoré mali dorovnať celkovú hodnotu záchranného plánu 17 miliárd.

Rehn tak prišiel s plánom trojpercentnej dane pre vklady do 100 000 eur, päťpercentnej pre vklady od 100 000 do 500 000 eur a sedempercentnej nad túto sumu. Rehn to navrhol z dvoch dôvodov. Medzinárodný menový fond (MMF) sa vraj s podporou Berlína a podobne naladených krajín usiloval o niečo omnoho väčšie – zdanenie vo výške 40 percent pre všetky vklady nad 100 000 eur.

Komisia sa bála, že to vyvolá paniku v krajinách eurozóny a povedie k masívnemu odlivu kapitálu, najmä ruských vkladov. To by zlikvidovalo celý finančný systém krajiny. Cypru by zostala len turistika a vzhľadom na to, že tá je založená na ruských návštevníkoch, zlikvidovalo by ju to tiež.

Komisia sa tiež bála, že takýto krok by v dôsledku postihol aj drobných sporiteľov, pretože cyperským bankám by nezostali peniaze na vyplatenie ich vkladov. O úspory by tak nakoniec prišli všetci.

V tej chvíli sa podľa FT zdalo, že len málo predstaviteľov má veľký problém s tým, aby plán zahŕňal daň na drobné vklady. Pri predchádzajúcej schôdzke zástupcov ministrov v piatok cez deň, ktorá pripravovala večerné hlavné rokovania, sa hovorilo o dani len pre vklady nad 100 000 eur. Za bol vraj len námestník francúzskeho ministra financií Ramon Fernandez. „Ostatným to bolo jedno,“ povedal jeden účastník stretnutia.

Cyperský prezident Nikos Anastasiadis nebol z Rehnovho nápadu nadšený. Ale rozhodol sa ho podporiť z rovnakých dôvodov, z akých ho Rehn preložil: z obavy, že plán MMF by bol oveľa tvrdší.

„Pretože to bola jediná alternatíva k úplnému zdaneniu nepoistených vkladov, podporili ho ECB, mnohé krajiny ako Francúzsko, Taliansko, Španielsko a tiež (šéf Euroskupiny a holandský minister financií Jeroen) Dijsselbloem,“ povedal jeden z účastníkov.

Aj keď plán nezabezpečil celých sedem miliárd, komisia dúfala, že MMF a Nemcami vedená skupina krajín bude ochotná pristúpiť na iné dane a príjmy a nespoliehať sa len na majiteľov cyperských vkladov. Ale keď sa v sobotu skoro ráno Rehn a Anastasiadis zišli so Schäublem, Moscovicim, Asmussenom, Dijsselbloemom a šéfkou MMF Christine Lagardeovou, Schäuble bol proti a mal podporu Fínska a Slovenska.

Dijsselbloem prišiel s protinávrhom dane 7,5 percenta na malé vklady a 12,5 percenta nad 100 000. Cyperský minister financií Michalis Sarris bol za, ale prezident Anastasiadis nie. Zdvihol sa a chcel odísť z miestnosti. Zostal až potom, čo ho Asmussen ticho informoval, že keď sa nedosiahne dohoda, ECB by bola nútená zastaviť financovanie druhej najväčšej cyperskej banky Laiki a to by pravdepodobne viedlo k zrúteniu aj najväčšej banky a celého finančného sektora a teda k likvidácii všetkých vkladov.

Veľa zdrojov tvrdií že Anastasiadis chcel udržať mieru zdanenia vysokých vkladov pod desiatimi percentami. Mal obavy, že vyššia daň povedie k veľkému odlivu kapitálu. Rehn dúfal, že po stanovení dane z vysokých vkladov na 9,9 percenta, zostane nejaký manévrovací priestor pre zmiernenie dane z malých vkladov. Ale MMF a Nemecko trvali na svojom.

Potom bolo len otázkou aritmetiky určiť daň z vkladov pod 100 000 eur na 6,75 percenta, aby sa získala suma požadovaná Nemeckom.

Mali vyjednávači myslieť viac na politické dôsledky zablokovania malých vkladov? pýtajú sa FT. Jeden z vysokých účastníkov schôdzky si myslí, že sa mohlo rokovať dlhšie. Ale ďalší si nie sú istí, pretože sa o týchto problémoch rokovalo týždne predtým.

„Už tam nebol žiadny manévrovací priestor,“ povedal jeden účastník. „Skutočným problémom bolo, že počiatočné pozície jednotlivých strán boli od seba tak vzdialené a my sme nemohli počas tých desiatich až 12 hodín vykonať potrebnú kvadratúru kruhu,“ dodal.

4 debata chyba