Slovenská pošta vlani zmiernila stratu o 70 percent

Slovenská pošta, a.s. v minulom roku znížila stratu na 2,7 mil. eur po zdanení. V porovnaní s rokom 2011, keď vykázala stratu 9,1 mil. eur, to znamená pokles o 70 %. Štátna spoločnosť vlani plánovala stratu 8,6 mil. eur.

21.03.2013 14:52
Pošta, poštová schránka Foto:
Ilustračné foto
debata

„Slovenská pošta v roku 2012 napriek neľahkej ekonomickej situácii realizovala zásadné opatrenia na stabilizáciu spoločnosti a zastavenie negatívneho trendu hospodárenia,“ zdôvodnila vo štvrtok zníženie straty hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.

Nové vedenie pošty zastavilo plánované hromadné prepúšťanie, ktoré malo postihnúť takmer tritisíc zamestnancov počas troch rokov. Toto rozhodnutie súviselo s jej strategickými zámermi na využitie svojej ľudskej a materiálnej infraštruktúry na nové služby. „Spoločnosť zároveň pripravila ozdravný plán, ktorý je zameraný na zníženie prevádzkových nákladov a zvýšenie výnosov, zavedením nových poštových aj nepoštových služieb. V roku 2013 plánuje Slovenská pošta vyrovnané hospodárenie, pričom rozvojové projekty plánuje realizovať prostredníctvom vlastných zdrojov, bez úverového zaťaženia a pri zachovaní zamestnanosti,“ dodala Pondelová. V tomto trende chce pošta pokračovať aj v nasledujúcom období.

Program zmien, ktorý schválilo vedenie Slovenskej pošty, má zabezpečiť transformáciu spoločnosti v celom procese poskytovania služieb v oblasti sprostredkovania pohybu a výmeny informácií, tovaru a platieb hmotnými a elektronickými prostriedkami. „Najväčší dôraz kladie na efektívnejšie využitie svojej jedinečnej pobočkovej siete, ktorou chce aj v spolupráci so štátom priblížiť služby verejnej správy občanom, verejnému a súkromnému sektoru,“ priblížila Pondelová. Spoločnosť zároveň pripravuje nové poštové, finančné, poisťovacie a komunikačné služby.

Slovenská pošta, a.s. vznikla 1. januára 1993 ako štátny podnik so sídlom v Bratislave, od 1. marca 1996 má centrálu v Banskej Bystrici a od 1. októbra 2004 sa zmenila na akciovú spoločnosť. Jej akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť má základné imanie vo výške 214,3 mil. eur. Od svojho vzniku hospodári samostatne a nedostáva dotácie zo štátneho rozpočtu. Slovenská pošta je najväčším poskytovateľom poštových služieb na Slovensku s vyše 1 500 pobočkami a okrem toho prevádzkuje 45 pôšt Partner. Súčasne patrí k najväčším zamestnávateľom v krajine s takmer 14 tis. zamestnancami.

debata chyba