Analytici: Dohoda Cypru s veriteľmi je prijateľná pre obe strany

Dohoda Cypru so zástupcami medzinárodných veriteľov na novej podobe jednorazového zdanenia vkladov v cyperských bankách je schodná tak pre zadlžený ostrov, ako aj pre eurozónu. Zhodli sa na tom českí analytici oslovení ČTK.

24.03.2013 15:15
euro, peniaze, hotovosť, financie, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Nálada na finančných trhoch bude v pondelok lepšia, než bola začiatkom minulého týždňa, povedal analytik Patria Finance David Marek.

Cyprus sa sobotňajšou dohodou s veriteľmi priblížil k odvráteniu hroziaceho štátneho bankrotu. Zdanenie vkladov v cyperských bankách je podmienkou zahraničnej pomoci. Podľa nového plánu sa jednorazové zdanenie bude týkať nepoistených vkladov nad 100 000 eur. Na rokovanie s najvyššími predstaviteľmi Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) do Bruselu v nedeľu priletel cyperský prezident Nikos Anastasiadis.

Podľa ekonómov je zásadné to, že sa zdanenie netýka takzvaných poistených vkladov do 100 000 eur. Nehrozí tak panika v ostatných zadlžených krajinách eurozóny, ktorej nákaza by sa mohla šíriť z Cypru. „Dohoda je čiastočnou imitáciou islandskej cesty riešenia problému, ktorá sa ukázala byť schodnou,“ podotkol Marek.

„Variant je prijateľný, ono ich veľa ďalších ani nebolo,“ uviedol analytik ČSOB Petr Dufek, podľa ktorého by riešenie bolo možné nazvať „najmenším zlom“. Zdanenie vkladov je podľa neho síce nepríjemná záležitosť, ale požičať celú sumu Cypru nebolo možné, pretože by ju krajina nebola schopná vrátiť. Zdanenie peňazí na bankových účtoch má vyniesť peniaze, ktoré doplní približne desaťmiliardový medzinárodnú pomoc pre Cyprus.

Dohodu ešte bude musieť schváliť parlament. Prvé body záchranného plánu pre ostrovnú ekonomiku schválil v piatok neskoro večer. Poslanci na mimoriadnej schôdzi schválili zákony o dohľade nad pohybom kapitálu, zriadenie fondu solidarity a reštrukturali­záciu bánk.

Euroskupina sa bude situáciou na Cypre a jeho žiadosťou o finančnú pomoc zaoberať v nedeľu večer. Potom by mal opäť zasadnúť cyperský parlament a posúdiť novú dohodu. Ak ju neprijme, alebo ak sa dohoda na niečom zadrhne, príde ostrov v pondelok o kľúčovú núdzovú pomoc Európskej centrálnej banky. Cyperské banky by sa tak ocitli bez hotovosti, čo by pre krajinu malo nedozerné následky.

2 debata chyba