Investor v Košiciach zostane dlhodobo

Premiér Robert Fico po uzavretí všetkých otvorených problémov tvrdí, že intervencia najvyšších predstaviteľov Slovenska bola potrebná.

25.03.2013 17:58
Fico, U.S. Steel Foto: ,
Slovenský premiér Robert Fico po rokovaní s predstaviteľmi firmy U. S. Steel v USA.
debata (93)

Rokovania slovenskej delegácie s najvyššími predstaviteľmi oceliarskeho koncernu trvali relatívne krátko. Navyše medzi jednotlivými ministerstvami a oceliarmi prebiehali rokovania viac mesiacov. Nebola cesta do USA zbytočne vynaložená energia?
Rozhodne nie. Bolo totiž ešte niekoľko otvorených otázok, ktoré bolo potrebné riešiť na najvyššej úrovni. Vláda má totiž eminentný záujem, aby ľudia neostávali bez práce.

V ktorých oblastiach boli pred rokovaniami ešte otvorené otázky?
Sústredili sme sa na oblasť životného prostredia a energetiky. To sú dve oblasti, ktoré výrobcom v celej Európe komplikujú život.

Dostanú oceliari nejaké úľavy na daniach alebo dostanú od štátu nejaký stimul?
Návrh dohody neobsahuje žiadne povinnosti štátu, pokiaľ ide o priame finančné toky. Nebudeme dávať zo štátneho rozpočtu žiadny stimul alebo nebudeme dávať daňové prázdniny.

Čo teda Američania od Slovenska dostanú?
Čo keby sme to postavili inak? Nie je dôležitejšie pre ľudí, aby mali dlhodobo prácu? Dôjde k dohode v oblasti ochrany životného prostredia, najmä pokiaľ ide o nakladanie s odpadmi. Potom sú to návrhy zákonov, ktoré sa týkajú obnoviteľných zdrojov energie. Na druhej strane U. S. Steel zachová zamestnanosť a sú tam aj ustanovenia, ktoré sa týkajú niektorých iných slovenských firiem, ktoré sú životne závislé od U. S. Steel.

93 debata chyba