Dodržte rozpočtové ciele, vyzval Brusel Portugalcov a pohrozil im

Európska komisia vyzvala v noci na pondelok Portugalsko, aby dodržalo rozpočtové ciele dohodnuté v rámci programu finančnej pomoci. Inak Lisabon nedostane viac času na splatenie záchranného úveru, pohrozila komisia.

08.04.2013 06:39
Portugalsko, vlajka, Lisabon, zástava Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Brusel reagoval na to, že portugalský ústavný súd v piatok zamietol niektoré body tohtoročného plánu rozpočtových úspor v sume až 1,3 miliardy eur z celkového balíka piatich miliárd eur.

„Akékoľvek vybočenie z cieľov plánu finančnej pomoci alebo ich nové prejednávanie by mohlo zmariť to, čoho doteraz Portugalsko dosiahlo,“ uvádza sa v komuniké komisie. „Pokračujúce a rozhodné zavádzanie tohto programu je podmienkou pre rozhodnutie o predĺžení lehoty splatnosti finančnej pomoci Portugalsku, čo krajine uľahčí návrat na finančné trhy a dosiahnutie cieľov programu,“ píše sa vo vyhlásení.

Portugalsko a Írsko sa usilujú o predĺženie termínu splatnosti záchranných úverov od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF). Chcú rozložiť splátky až za rok 2022, aby sa im znížili náklady na obsluhu dlhov. O tejto veci by mali v piatok rokovať ministri financií EÚ.

Portugalský ústavný súd odmietol ako protiústavné štyri z deviatich opatrení, ktoré chcel kabinet uskutočniť ešte tento rok. Medzi odmietnutými bodmi boli najmä plány na obmedzenie príplatkov pre dôchodcov a štátnych zamestnancov a na zníženie platieb nemocenskej a dávok v nezamestnanosti.

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho v nedeľu oznámil, že jeho vláda chce zaceliť medzeru novými rozsiahlymi škrtmi v štátnych výdavkoch, a to hlavne v zdravotníctve, v školstve a v sociálnej oblasti. Vylúčil ale ďalšie zvýšenie daní, ktoré malo byť podľa doterajšieho plánu najvyššie v histórii krajiny.

„Vláda je odhodlaná splniť všetky ciele programu,“ povedal Coelho a dodal, že už poveril ministrov, aby navrhli znižovanie výdavkov vo svojich rezortoch. Zdôraznil, že krajina sa musí vyhnúť druhému záchrannému balíku, ktorý vlani muselo prijať Grécko.

„Európska komisia víta, že po rozhodnutí portugalského ústavného súdu o rozpočte na rok 2013 portugalská vláda potvrdila odhodlanie zachovať adaptačné program vrátane jeho fiškálnych cieľov a harmonogramu,“ uviedla komisia. Analytici podľa agentúry Reuters predpokladajú, že Portugalsko sa bude schopné s veriteľmi dohodnúť na náhradných opatreniach.

Portugalsko sa predvlani stalo po Grécku a Írsku treťou krajinou eurozóny, ktorá musela kvôli dlhovej kríze požiadať o zahraničnú finančnú pomoc. Krajina sa dohodla s EÚ a MMF na záchrannej pôžičke v objeme 78 miliárd eur. Portugalskú ekonomiku odvtedy tlačia dolu opatrenia na zníženie rozpočtového deficitu, ktoré sú súčasťou podmienok úverovej dohody.

1 debata chyba