Figeľ sa stal poradcom eurokomisára v oblasti podnikania a inovácií

Predseda KDH a podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ sa stal členom poradného tímu podpredsedu Európskej komisie Antonia Tajaniho, ktorý je zodpovedný za agendu priemyslu a podnikania.

08.04.2013 16:39
Ján Figeľ Foto:
Ján Figeľ
debata (55)

Ten má na starosti  prípravu programu Európskej únie na roky 2014 – 2020 za oblasť inovácií, rozvoja priemyslu a technológií. V súčasnosti je Ján Figeľ ako jeden z 12 expertov prizývaný ku konzultáciám a odbornej participácii na definovaní novej priemyselnej politiky EÚ pre budúce desaťročie.  

Európa sa podľa Figeľa musí aktívne a účinnejšie prihlásiť k podpore inovácií, tvorivosti a k rozvoju podnikania. „Inak oslabí svoju konkurencieschop­nosť a svoje postavenie v globalizujúcom sa svete. Treba zastaviť negatívne, odstredivé trendy, ktoré znamenajú presúvanie vedy a výskumu z Európy do USA, priemyselnej výroby do Číny, poľnohospodárstva do Brazílie, služieb do Indie. Európa nemôže zostať priestorom starých a vzácnych kultúrnych pamiatok bez schopnosti modernizovať svoj priemysel a služby, konkurovať a hospodársky ďalej rásť," povedal Figeľ pre agentúru SITA.

To, čo sa týka EÚ, týka sa podľa predsedu KDH aj Slovenska. „Či chceme alebo nie, zdieľame mnohé problémy i riziká. Žiaľ, negatívne trendy a ukazovatele v oblasti inovácií, podpory vedy a výskumu, kvality vzdelávania, zamestnanosti mladých a kvality podnikateľského prostredia posúvajú Slovensko k problémovým štátom dvadsaťsedmičky," konštatoval. Podľa neho nestačí sledovať priemer medzi štátmi. Treba si brať príklad z najlepších. Veľa inšpirácie môžu v týchto oblastiach ponúknuť Slovensku populáciou podobné, vyše päťmiliónové Dánsko a Fínsko.

„Zvýhodňovanie inovácií, dostupnosť financií a úverov, kvalita ľudských zdrojov, lepšie riadenie a medzinárodná participácia, menej podnikateľskej byrokracie – to sú rozhodujúce oblasti pre vznik nových úspešných firiem s globálnym dosahom. Slovensko má takéto úspešné  príklady. Skutočný úspech nepotrebuje vládne stimuly, ale seriózne podnikateľské prostredie, odvahu, pracovitosť a invenciu," zdôraznil.

Cez tvorivosť a inovácie vedie podľa lídra kresťanských demokratov cesta z krízy. „Slovensko by si ju malo osvojiť tiež, ak chce naraz a v krátkom čase zvládnuť dva zdanlivo nespojiteľné ciele a to zabezpečiť konsolidáciu deficitných verejných financií, teda striedmejšie hospodáriť, a zároveň udržiavať výraznejší rast ekonomiky,“ povedal s tým, že KDH pripravuje viacero legislatívnych návrhov pre riešenie rekordne vysokej a rastúcej nezamestnanosti. V apríli ich plánuje prerokovať s ekonomickými a sociálnymi partnermi v rámci Okrúhleho stola o zamestnanosti. Jedným z nich je predloženie nového, dnes neexistujúceho zákona o podpore rodinného podnikania. 

Figeľ bol ako člen Európskej komisie pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež, iniciátorom nových projektov v rámci podpory vzdelávania a inovačnej politiky Európskej únie. Štartoval excelentný program pre medzinárodnú mobilitu študentov Erasmus Mundus. Bol tiež zodpovedný za vytvorenie EIT – Európskeho inovačného a technologického inštitútu. Táto nová inštitúcia s modernou formou spolupráce medzi univerzitami, výskumnými centrami a podnikmi v Európe sa rozvíja od roku 2008. Založil aj pravidelné Fórum EÚ pre dialóg a partnerstvo medzi univerzitami a podnikmi (EU University-Budsiness Forum).

55 debata chyba