Investičné zlato? Goldman Sachs radí radšej plyn

Investori by po páde cien zlata mali premýšľať o americkom zemnom plyne ako o novom "bezpečnom prístave" pre svoje peniaze. Odporučila to v utorok popredná americká investičná banka Goldman Sachs.

17.04.2013 06:53
Plyn, energie, vykurovanie, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Ceny plynu v USA by mali ísť po mnohoročnom prepade nahor, pretože jeho zvýšená ponuka podporila rast ekonomiky a výrazne rozšírila možnosti jeho využitia. Banka to podľa agentúry Reuters uviedla v správe pre klientov.

Ceny zlata v piatok a pondelok stratili asi 14 percent a zaznamenali najhlbší pokles za viac než 30 rokov. Zlato už je asi tretinu pod rekordným maximom 1920 dolárov zo septembra 2011 a jeho náhly prepad vyvolal medzi investormi obavy z toho, že žltý kov stratí svoju pozíciu bezpečnej investície v nepriaznivých dobách.

Cena zlata počas minulých 12 rokov takmer bez prerušenia rástla, najprv kvôli obavám z rastu inflácie, a potom kvôli globálnym krízam a odklonu investorov od rizikových aktív. Teraz ale americká aj globálna ekonomika smerujú k oživeniu z útlmu a k dlhodobému rastu, zatiaľ čo inflácia vo svete klesá.

Pokles hodnoty zlata „je odrazom sebavedomejšieho ekonomického prostredia, keď je na konci tunela obdobia lacných peňazí iskrička svetla“, uviedli analytici Goldman Sachs. Podľa nich sa teraz obracia smer doteraz populárnych obchodov, keď sa kupuje zlato ako ochrana pred infláciou, a predáva sa plyn, ktorého ponuka doteraz prekračovala dopyt a jeho ceny klesali.

Medzitým v posledných mesiacoch termínové ceny plynu na americkom trhu výrazne rástli a teraz sú na dvojnásobku desaťročného minima 1,90 dolára za milión britských tepelných jednotiek (Btu) z vlaňajšieho apríla. Cena plynu sa zvyšuje v dôsledku jeho rastúcej spotreby, ktorú podnietil prudký rast ponuky vďaka „revolúcii bridlicového plynu“ minulých rokov.

Americké elektrárne vďaka prepadu ceny masovo prechádzajú z uhlia na plyn a priemyselné podniky zvyšujú spotrebu plynu ako suroviny pre ďalšiu produkciu. Rozširuje sa tiež využívanie plynu v doprave.

Spotreba plynu bude v USA ďalej rásť, čo podľa Goldman Sachs „podčiarkuje, ako bridlicová revolúcia prispela k zlepšeniu ekonomickej situácie v USA – americký zemný plyn a americká ekonomika sú novým bezpečnými prístavmi“.

Goldman Sachs tento mesiac predpovedala, že v druhom polroku cena plynu v USA vzrastie v priemere na 4,50 dolára za milión Btu a v utorok analytici banky túto predpoveď potvrdili. V utorok sa plyn na newyorskej burze NYMEX obchodoval na úrovni 4,10 USD za milión Btu.

Goldman Sachs je zrejme najvplyvnejšou svetovou bankou, ktorá pôsobí na komoditnom trhu. Jej prognózy rastu cien ropy v minulom desaťročí periodicky a občas výrazne ovplyvňovali vývoj na tomto trhu.

5 debata chyba