Vinári už môžu rátať s podporou vlády

Premiér Robert Fico minulý týždeň ubezpečil slovenských vinárov, že sa nemusia v budúcnosti obávať spotrebnej dane na tiché víno.

22.04.2013 10:00
Víno, vinári, Fico, Mrva, Waldner, Matyšák Foto: ,
Premiér Robert Fico prijal úspešných vinárov z Paríža. S premiérom si vína obzerajú Vladimír Mrva, Milan Waldner a Peter Matyšák.
debata (15)

Vláda daň na víno ešte vlani zvažovala ako jedno z konsolidačných opatrení. Vinári sa však bránili tým, že výdavky na výber dane by presahovali príjmy pre štát. Pre vinárov, ktorí s vypätím síl udržiavajú už len sotva 50-percentnú sebestačnosť krajiny vo víne, je nový postoj, ako povedal podpredseda Zväzu výrobcov hrozna a vína Vladimír Mrva, veľmi dobrá, stabilitu prinášajúca správa.

Fico v piatok prijal slovenských vinárov, ktorí dosiahli skvelý výsledok na svetovej súťaži vín v Paríži. Fakt, že Slovensko v najsilnejšom medzinárodnom meraní síl nechalo za sebou vinárske veľmoci, otvoril vinárom cestu k ústretovému riešeniu problémov nakopených vo vinohradníctve a vinárstve.

Robert Fico neskrýval na stretnutí s vinármi radosť z mimoriadneho výkonu slovenských vinárov. Deväť zlatých a 38 strieborných medailí, ktoré získali v Paríži, prirovnal k úspechu hokejistov.

„Váš príklad pokropil Slovákov akoby živou vodou a ukázal, ako bojovať s krízou a nepredvídanými prekážkami,“ povedal predseda vlády. Fico odovzdal vinárom pamätné listy a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek k nim pripojil aj opatrenia na podporu vinohradníctva a návrhy, ako odstrániť niektoré administratívne prekážky brániace obnove a rozvoju vinohradov.

Vinári upozornili premiéra a ministra na prudký úbytok vinohradov predovšetkým vo vzácnej Malokarpatskej oblasti. Developeri tu jednoznačne víťazia nad vinohradníkmi od roku 2009, keď ústavný súd rozhodol o tom, že právo slobodne nakladať s vlastníctvom pôdy stojí nad ochranou vinohradov.

„Ak chceme dosiahnuť ochranu vzácnych vinohradníckych území v blízkostí rozpínajúcich sa miest, musíme dosiahnuť zmenu zákona. To vôbec nebude ľahké, lebo si to vyžiada dosiahnuť dohodu na politickej úrovni, pretože zmena ústavného zákona si vyžaduje podporu 90 hlasov,“ povedal minister Ľubomír Jahnátek.

„Zmenu zákona potrebujeme čím skôr, pretože krajina môže prísť o najcennejšie vinohrady. Tie sú predsa súčasťou kultúrneho dedičstva Slovenska, historickým krajinotvorným dielom predkov,“ povedal Vladimír Mrva. Zákon, ktorý by zakázal záber najcennejších vinohradníckych pozemkov by bol podľa Mrvu signálom pre ľudí, že o vinohrady sa majú riadne starať. Teraz vyčkávajú, kedy sa objaví developerská ponuka. Tú iba načas zastavila kríza.

Jahnátek povedal, že vláda je pripravená riešiť aj problém vinohradníkov spätý s verejným obstarávaním. Komplikácie vyvolávajú zdanlivo banálne nákupy vinohradníckych stĺpikov, štepov, drôtov, kde je len minimálny počet dodávateľov a kde vinohradníci nevedia vopred s predstihom odhadnúť napríklad, koľko štepov budú potrebovať na podsadenie. Riešením by mohla byť výnimka, ktorú by udelila vláda. <pe>

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba