Prvé rošády kabinet vysvetlil ambíciami

Po vyše ročnom fungovaní vlády nastali prvé podstatné personálne výmeny. Teraz už bývalý vedúci kancelárie parlamentu Viktor Stromček zasadol na post štátneho tajomníka ministerstva dopravy a z tohto postu vláda poslala Andreja Holáka do kresla podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie. Kým opozícia výmeny kritizuje s tým, že nominanti boli v minulosti pri údajne predražených tendroch, vláda tvrdí, že výmena inštitúciám prospeje.

26.04.2013 06:39
Šach, figúrka, pohyb, rošáda, výmena Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

„Andrej Holák ma požiadal o uvoľnenie z funkcie, pretože na svojom novom pôsobisku môže naplno využiť svoje právnické vzdelanie,“ povedal minister dopravy Ján Počiatek. Minister tvrdí, že pozná Stromčeka ako schopného manažéra s politickým mandátom strany Smer. „Očakávam od neho, že prispeje k rýchlejšej výstavbe a obnove dopravnej infraštruktúry a ešte vyššej efektivite v rezorte dopravy,“ dodal Počiatek. Okolo Stromčeka aj Holáka sa však vynárali pochybnosti.

Stromček bol ako šéf kancelárie parlamentu pri zámere objednať štyri automatické kamery s riadiacou jednotkou za približne 330-tisíc eur a tiež pri projekte investícií do hardvéru a softvéru za 4,5 milióna eur. Podľa odborníkov to bolo predražené. Za prvej Ficovej vlády Stromček na podobnej pozícii odmietal, že by parlament predražil obnovu Bratislavského hradu, pri ktorej v tendri uspel Váhostav SK.

Po odchode Stromčeka k Počiatkovi by sa novým vedúcim Kancelárie Národnej rady SR mal ešte tento týždeň podľa agentúry SITA stať Daniel Guspan. Ten podniká v hotelierstve a gastronómii. Od roku 2006 stál na čele Business hotela Aston v Bratislave.

Holák, ktorý je okresným šéfom Smeru v Bratislave III, čelil kritike, že bol v minulosti pri tendri na elektronické mýto, v ktorom po vyradení lacnejších uchádzačov vyhrala ponuka s vyššou cenou. Predseda KDH Ján Figeľ vidí konflikt záujmov v tom, že člen Smeru ide na post podpredsedu ÚVO. „Aká je úloha pána Holáka na úrade? Pozametať?“ pýta sa Figeľ. KDH preto vyzvalo šéfku ÚVO, ktorá má právo navrhovať podpredsedu, aby potvrdila svoju profesionalitu a nezávislosť.

Premiér Robert Fico reagoval, že nevidí dôvod na to, prečo by Smer nemal obsadiť post podpredsedu ÚVO, keď strany daný post obsadzovali aj v minulosti. „Pre skvalitnenie ÚVO sme spravili maximum,“ dodal Fico k nominácii Holáka. Smer vlani presadil aj s podporou časti opozície na post šéfky ÚVO Zitu Táborskú. Fico ju považuje za opozičnú kandidátku, keďže bola kandidátkou na daný post už za Radičovej vlády. Predtým bol od roku 2005, teda počas druhej Dzurindovej vlády a prvej Ficovej vlády, na čele úradu nominant Mostu a podpredseda bol za stranu SDKÚ.

Figeľ tvrdí, že ÚVO môže stratiť na nezávislosti po tom, čo len nedávno nariadil ešte raz vyhodnotiť tender na modernizáciu železničnej trate Zlatovce – Trenčianska Teplá. Za tento verdikt Táborskú kritizoval Počiatek aj primátor Trenčína. Železnice verdikt tendrového úradu napadli na súde. Šéfka ÚVO tvrdila, že postupovala v súlade so zákonom. Obnova trate, ktorá už prebieha, bola najväčšou zákazkou za prvý rok vlády a dostala ju v hodnote 245 mil. eur firma TSS Grade. Konkurenčná Skanska, ktorá bola zo súťaže dvakrát vylúčená, ponúkala modernizáciu za 201 mil. eur.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba