Čudné české združenie sľubuje stop pokutám

Na Slovensku začne od júla pôsobiť české občianske združenie, ktoré tvrdí že ochráni vodičov pred platením väčšiny pokút na cestách. Musia splniť iba dve podmienky - podpísať so združením zmluvu a zaplatiť ročný poplatok. Týka sa to napríklad pokuty po prekročení rýchlosti, za jazdu na červenú, predbiehanie cez plnú čiaru či telefonovanie za volantom.

02.05.2013 20:00 , aktualizované: 03.05.2013 08:00
polícia, pokuta, pokuty, cestný zákon, policajt Foto:
Ilustračné foto
debata (38)

Hrozí tak Slovensku razantný nárast počtu nehôd, keďže vodiči sa nebudú báť pokút a nemusia sa tak krotiť tak ako doteraz? Zástupca združenia Rastislav Prachař tvrdí, že nie.

„Nikomu nekážeme, aby jazdil ako blázon. Už z Česka vieme, že návyky vodičov nemeníme. Najčastejšie prípady sú nezapnuté pásy, nezapnuté svetlá a prekročená rýchlosť do 20 km/h,“ argumentuje Prachař. S uhradením pokuty podľa neho nemôže počítať nikto, kto sa stane účastníkom nehody, má v krvi alkohol alebo omamné či psychotropné látky.

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Oči pre plač. Ak si ju chcete prečítať, zaregistrujte sa v systéme piano.

V Česku už má združenie tisíce zákazníkov. Radí im, aby pri priestupku nič nepodpisovali a žiadali riešenie v správnom konaní. Následne zástupcovi združenia vystavia plnú moc na zastupovanie a na dopravný inšpektorát tak nemusia ani ísť. „Projekt vznikol z dôvodu, že stále viac policajtov sa cítia byť opití svojou mocou a často na to doplácajú vodiči, ktorí sa nevedia brániť a nepoznajú zákon,“ tvrdí Prachař.

Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka však naznačuje, že voči zneužitiu právomoci policajtmi sa ľudia môžu brániť už v súčasnosti. „Ak má niekto pochybnosti o správnosti postupu, môže sa obrátiť na nadriadeného policajta, prípadne kontrolný orgán. Ak má podozrenie zo spáchania trestného činu, môže podať podnet na inšpekciu Ministerstva vnútra SR,“ podotýka Slivka.

Na prípadný boj s arogantným dopravným policajtom nemá každý šofér dostatok času a vedomostí. Pre také prípady niektoré poisťovne už v súčasnosti ponúkajú právnu ochranu šoférom, pričom za službu žiadajú zhruba polovičný ročný poplatok. Ak ale niekto priestupok naozaj spravil, pokutu bude musieť zaplatiť sám. Podľa Jozefíny Žákovej zo Slovenskej asociácie posiťovní české občianske združenie členom asociácie nie je.

„Určite nie je zaregistrovaná nová poisťovňa,“ podotýka Žáková. Hovorkyňa NBS Petra Pauerová dodáva, že ani v centrálnej banke nepožiadali o registráciu.

Na viacerých webových fórach sa vynorili otázky, či nejde o klasický prípad pyramídovej hry, ako boli pred rokmi napríklad nebankovky BMG Invest či Horizont. Zástupca združenia to však odmieta.

„Po dobu jedného roka máme voči nášmu klientovi záväzok, keďže s ním máme podpísanú zmluvu,“ uzatvára Rastislav Prachař.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba