Ako vyzerá Woodstock pre kapitalistov? Choďte na Buffetta

Čiastočne rockový koncert, čiastočne veľtrh investičných príležitostí. Také je podľa agentúry AP výročné valné zhromaždenie spoločnosti Berkshire Hathaway známeho investora Warrena Buffetta. A práve tak to dav 30 000 Buffettových stúpencov miluje.

05.05.2013 17:30
debata (1)

Šanca niečo sa dozvedieť o podnikateľských aktivitách a živote Warrena Buffetta a stretnúť sa s podobne zmýšľajúcimi investormi bola pre akcionárov Berkshire dostatočným dôvodom, aby vydržali chladné a daždivé počasie sprevádzajúce sobotňajšie valné zhromaždenie v Omahe, píše AP.

Miera obdivu akcionárov k Buffettovi sa pri každoročnom stretnutí prejavuje naplno. V sobotu investora obklopili obdivovatelia držiaci vo vzduchu svoje mobilné telefóny a tablety, na ktoré sa snažili „veštca z Omahy“ zachytiť. Buffetta preto chránila hradba tiel pracovníkov ochranky.

Valné zhromaždenia spoločnosti Berkshire Hathaway pritom mali veľmi skromné ​​začiatky. V roku 1982 sa v jedálni jednej poisťovacej spoločnosti zišlo iba 15 ľudí. Počet účastníkov však postupne rástol a teraz sa pri valných zhromaždeniach zaplní 18 300 miest v zasadacej hale aj všetky okolité miestnosti.

Buffett každoročné stretnutie rád označuje za „Woodstock pre kapitalistov“. Woodstock bol legendárny rockový festival z roku 1969, spojený s hippies a protestom proti vojne vo Vietname.

V deň valného zhromaždenia sa osemdesiatdvaročný Buffett nachádza v podobnom postavení ako rockové hviezdy, zatiaľ čo jeho priateľ, zakladateľ Microsoftu Bill Gates, ktorý zasadá v správnej rade firmy Berskhire, môže prechádzať davom takmer bez povšimnutia, píše AP.

Akcionár Larry Cundiff navštevuje valné zhromaždenia spoločnosti Berskhire približne 15 rokov a za tú dobu zaznamenal množstvo zmien. Teraz je podľa neho napríklad ťažké dostať sa do Buffettovej blízkosti.

„Raz som ho na stretnutí stretol, domnievam sa, že v roku 1997,“ uviedol Cundiff. „Podpísal mi dolárovú bankovku. Myslím si, že vtedy ani nemal ochranku,“ dodal.

Buffett na sobotňajšom valnom zhromaždení predpovedal, že spoločnosť Berkshire bude prosperovať aj po jeho odchode, pretože jej manažéri a zamestnanci budú odolávať snahám o zmenu spôsobu fungovania podniku. „Kľúčom je udržať podnikovú kultúru a mať vo funkcii generálneho riaditeľa chytrého a energického nástupcu,“ povedal Buffett.

Ekonomika Spojených štátov by podľa Buffetta mala pokračovať v stabilnom raste, ktorý začal po prepade v roku 2009. „Stretli sme sa už s oveľa horšími problémami, ako sú tie, ktorým čelíme teraz,“ vyhlásil Buffett. „Toto nie je naša najťažšia hodina,“ dodal.

Buffettova firma vlastní takmer 80 dcérskych spoločností z mnohých oblastí. Okrem poistenia sú to napríklad výroba nábytku, odevov, klenotov, cukroviniek a chemikálií. Má tiež významné investície vo firmách Coca-Cola, Wells Fargo a IBM. Zisk spoločnosti Berkshire v prvom štvrťroku vzrástol o viac ako polovicu na 4,9 miliardy dolárov.

Berkshire sa snaží sa investovať najmä do spoločností, ktoré sú na okraji záujmu investorov, ale majú vysoké zisky a silné vedenie. Konglomerát Berkshire zamestnáva po celom svete viac ako štvrť milióna ľudí.

1 debata chyba