Kto si poradí s čiernymi pasažiermi?

Štát začína výraznejšie doplácať na špekulantov, ktorí sa organizujú do skupín a vymýšľajú, ako neplatiť cestovné v mestskej doprave. Cestovanie potom musia viac dotovať mestá, ktorých deficit je súčasťou verejných financií. Situácia sa tak môže premietnuť do krátenia investícií či vyšších daní pre všetkých.

05.05.2013 20:00 , aktualizované: 06.05.2013 08:00
telefón, čierny pasažier Foto: ,
V Bratislave si ľudia cez program v mobilných telefónoch dávajú vedieť, do ktorých autobusov nastúpil revízor.
debata (44)

V Bratislave si ľudia cez program v mobilných telefónoch dávajú vedieť, do ktorých autobusov nastúpil revízor. Tiež sa organizujú do skupín, ktoré sa skladajú na prípadnú pokutu, ak je niekto predsa len prichytený bez lístka.

Podľa zistení Pravdy sa takéto organizované skupiny neplatičov začali objavovať už aj v Nitre a v Košiciach. Jeden z organizátorov skupiny čiernych pasažierov v Nitre, ktorý sa predstavuje ako Milan, tvrdí, že sa inšpiroval Bratislavou. „Nevidíme dôvod na platenie v nitrianskych autobusoch. Snažíme sa čo najviac ušetriť, pretože všetky ceny ustavične stúpajú,“ zdôvodnil.

Nitriansky primátor Jozef Dvonč takúto aktivitu odsúdil. „Je to nezlučiteľné so slušnosťou a možno aj s niektorými predpismi. Nitra vynakladá obrovské peniaze na výkony vo verejnom záujme, napríklad, aby sa ľuďom cestovalo čo najlepšie. Preto hľadáme všetky cesty, ako čo najviac obmedziť konanie takýchto špekulantov,“ povedal Dvonč.

Jednou z možností je podľa neho aj zvýšenie počtu revízorov v autobusoch či urýchlenie zavedenia karty obyvateľa Nitry, vďaka ktorej sa urýchli kontrola cestovných lístkov. Šéf košického magistrátu Richard Raši špekulantov varuje.

„Ak o probléme zistíme viac, zasiahneme ako proti organizovanej skupine porušovateľov zákona!“ vyhlásil Raši.

Podobná skupina existuje už dlhšie aj v Bratislave. Kým však Košičania i Nitrania cestujúci na čierno fungujú v utajení a do ich skupiny sa dostanú iba kamaráti a známi, čierni pasažieri v Bratislave majú aj svoj verejný web. Sú na ňom umiestnené fotografie revízorov. Magistrátu sa však zatiaľ nedarí proti nim zakročiť.

Štát má problém je pri automobilovej doprave. Čudné české občianske združenie sľubuje, že vodiči na Slovensku od júla nebudú musieť platiť žiadne pokuty za dopravné priestupky okrem sankcií za zistenie alkoholu alebo za dopravnú nehodu. Stačí, ak podpíšu so združením zmluvy a uhradia stoeurový ročný poplatok.

V Česku už má združenie tisíce zákazníkov. Radí im, aby pri priestupku nič nepodpisovali a žiadali riešenie v správnom konaní. Následne zástupcovi združenia vystavia plnú moc na zastupovanie a na dopravný inšpektorát tak nemusia vôbec ísť. Zástupca združenia na Slovensku Rastislav Prachař tvrdí, že združenie chce iba obmedziť aroganciu niektorých policajtov a zneužívanie právomocí.

Vynorili sa však otázky, či nejde o klasický prípad pyramídovej hry, ako boli pred rokmi napríklad nebankovky BMG Invest či Horizont. Prachař to odmieta.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba