Vážny: K eurofondom by prijímatelia mali priložiť viac z vlastných peňazí

Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny si myslí, že by sa mal zvýšiť vlastný podiel konečných prijímateľov peňazí Európskej únie pri financovaní projektov.

08.05.2013 16:10
euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata

Takto by sa podľa neho dosiahla ich väčšia osobná a hmotná zainteresovanosť na úspešnej realizácii. „To je jedno z opatrení. Tieto veci sa dajú nastaviť len na nové programové obdobie 2014 až 2020. Je viac mechanizmov, ktoré musíme schváliť na národnej aj úrovni Európskej komisie,“ povedal Vážny. V prípade, že prijímateľmi europomoci sú obce a mestá, podľa neho by ich podiel spolufinancovania mohol dosiahnuť 20 až 30 %. V súčasnosti podiel miestnych samospráv dosahuje zväčša 5 % z oprávnených nákladov projektu.

Minister financií Peter Kažimír tvrdí, že spoluúčasť prijímateľov peňazí z eurofondov by sa zvyšovať nemala. „Mala by zostať na tej istej úrovni, ako bola doteraz, čo je takisto pozitívny výsledok rokovaní v Bruseli. Tlak na väčšie spolufinancovanie bol, ale ustáli sme,“ dodal. Podľa neho je najväčší problém pri obstarávaniach, ktoré zabezpečujú obce a samosprávy s pomocou rôznych agentúr.

„Obstarávanie je zložitý proces a keď sa spoľahnú na typ agentúr, ktoré nenesú zodpovednosť a zinkasujú nejakú odmenu za prípravu verejného obstarávania, prípravu dokumentácie a následne sa objavia chyby, tak potom to obec musí zaplatiť,“ povedal Kažimír. Malé obce to podľa neho môže dostať až do úpadku. Minister financií to označil za každodenné problémy, s ktorými súperí nielen rezort financií, ale aj Združenie miest a obcí Slovenska.

debata chyba