Slovinsko zvýši DPH z 20 na 22 percent, rozpredá podniky

Slovinsko od júla zvýši daň z pridanej hodnoty, mimoriadne zdanenie miezd zatiaľ nechystá. Povedala to premiérka Alenka Bratušeková.

09.05.2013 16:22
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Medzitým pokračujú rokovania s odbormi o prepúšťaní štátnych zamestnancov. Slovinsko sa teraz snaží odvrátiť potrebu zahraničnej finančnej pomoci a tamojšia vláda ľavého stredu vo štvrtok schválila plán reforiem, ktorý by teraz mala predložiť Európskej komisii.

„Tento program umožní Slovinsku zostať zvrchovaným štátom,“ povedala premiérka novinárom.

Daň z pridanej hodnoty sa zvýši z 20 na 22 percent. Aj znížená sadzba stúpne o jeden percentuálny bod na 9,5 percenta. Schodok štátneho rozpočtu podľa premiérky tento rok dosiahne 7,8 percenta hrubého domáceho produktu. Budúci rok chce ale Slovinsko podľa plánu fiškálnej konsolidácie deficit dostať na 3,3 percenta HDP, teda na nižšiu hodnotu, než kde bol v minulom roku.

Slovinsko predá aj 15 štátnych podnikov, bude medzi nimi aj druhá najväčšia banka Nova KBM a štátne aerolínie Adria Airways. Škrty výdavkov by mali ušetriť približne jednu miliardu eur.

Špekulácie o možnej potrebe finančnej pomoci vyvolali ťažkosti, s ktorými sa stretáva slovinský bankový sektor. Krajina je jedinou postkomunistickou krajinou EÚ, ktorá odmietla sprivatizovať väčšinu bankového sektora. To podľa médií viedlo k politickému zasahovaniu, chybám v riadení bánk a katastrofálnej úverovej politike.

Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn minulý týždeň povedal, že Slovinsko zahraničnú finančnú pomoc nebude potrebovať, ak urobí rýchle kroky vedúce k zníženiu rozpočtového deficitu.

3 debata chyba