Viac ako polovica firiem má problémy

Splácať načas svoje záväzky má na Slovensku problém asi 60 percent spoločností. To, že nie sú spoľahlivým partnerom, sa následne prejavuje aj v ďalších oblastiach. Medzi firmami sa prehlbujú dlhy, množia sa súdne spory a ak spotrebiteľ narazí na firmu v problémoch, môže napríklad s veľkými ťažkosťami reklamovať prípadný nekvalitný tovar alebo služby.

14.05.2013 20:00 , aktualizované: 15.05.2013 08:00
robotníci, práca, stavbári Foto:
Stavebníctvo patrí k odvetviam, v ktorých sa poodnikateľom dnes veľmi nedarí.
debata (49)

Firmy tvrdia, že ide o dôsledok krízy, vysokého daňovo-odvodového zaťaženia, ako aj prekážok v podnikaní, napríklad pomalého súdnictva. Podľa spoločnosti Bisnode Slovensko, ktorá hodnotí rizikovosť firiem, je momentálne na Slovensku len 40 percent dôveryhodných firiem. So stabilnejšími firmami sa ľudia stretnú skôr na západe Slovenska, naopak, na východe, kde kúpna sila aj ekonomický ruch sú slabšie, sa firmám prirodzene podniká horšie.

Firmy v problémových regiónoch musia počítať s horším hodnotením od nezávislých inštitúcií. „Aj veľmi dobré firmy, ktoré pôsobia v regióne s nižším hrubým domácim produktom, majú vyššie riziko normálne fungovať, aj vzhľadom na vysokú mieru nezamestnanosti či napríklad horšiu infraštruktúru. Slabšie sme hodnotili firmy najmä z Prešovského kraja, ale aj zo stredného Slovenska,“ hovorí Milan Seliak, riaditeľ spoločnosti Bisnode Slovensko.

V rámci odvetví sa najlepšie podniká v poisťovníctve či finančných službách. Naopak, stavebníctvo či ubytovanie a stravovanie v súčasnosti podnikateľom neprajú. „Problémom je, že je príliš málo práce v našom kraji, pociťujeme to už vyše roka a pol. Teraz ľudia už nejdú ani do rekonštrukcie kúpeľní tak ako kedysi. Ani menšie rekonštrukčné práce už nemáme. Kto prežije v stavebníctve tento rok, môže to pripisovať aj zázraku,“ tvrdí Andrej Žipaj, majiteľ košickej stavebnej firmy Environ, ktorá sa venuje aj komplexnej výstavbe a starostlivosti o skladovacie nádrže a objekty na ropné produkty.

Najhoršia kombinácia z pohľadu stability podnikania sú stravovacie služby na východe Slovenska. „Každý sa už radšej stravuje doma. Reštaurácie na východe upadajú,“ komentuje Jozef Moskáľ, ktorý vlastní menšiu reštauráciu v Humennom.

Spoločnosť Bisnode prideľuje firmám na základe ich stability ratingy. Kým v roku 2011 malo najlepší rating 20 percent firiem, teraz je to už len 14 percent. Rating môže dávať firmám medzi sebou informácie o tom, či sa nemusia obávať, že za svoj tovar či službu nedostanú zaplatené. Súčasne je to informácia pre spotrebiteľa, ale aj pre zamestnancov, ktorí si tak môžu overiť, či je ich firma spoľahlivá, úspešná a nehrozí im, že prídu o prácu.

„Dnes ľudia často nastupujú do práce a vôbec si nepreverujú, či firma platí načas, odvádza odvody a podobne. Pri firme, ktorá bude mať áčkový rating, to budú vedieť na 100 percent,“ povedal Seliak. Spoločnosť už zhodnotila okolo 200-tisíc právnických subjektov, medzi nimi aj akciové spoločnosti a eseročky.

„Po novom firma dostane certifikát a špeciálny kód, podľa ktorého sa na dennej báze cez systém kontroluje, či pridelené IČO firmy má stále nárok na udelený stupeň ratingu. Firmy ho budú mať uverejnený aj na svojom webe. Je to záruka, že keď to raz udelíme, tak v nasledujúcom roku nehrozí úpadok spoločnosti,“ tvrdí analytik Bisnode Michal Řičář.

Za posledný rok podľa jeho slov v dôsledku krízy klesol počet firiem, ktoré majú nielen stabilnú návratnosť investícií, ale aj nízke úverové riziko či vôbec kvalitné služby. Bisnode hodnotí všetky firmy bez rozdielu. Ak však firma chce, aby jej vydali aj certifikát, vyjde ju to približne na 350 eur.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba