Daňové úniky naháňa celá Európa

Žiadna anonymita klientov a bankové tajomstvá. K opatreniu, ktorým chce EÚ bojovať proti obchádzaniu platenia daní, sa plánuje pripojiť aj Rakúsko. To doteraz vehementne odmietalo myšlienku vymieňania informácií o identite obyvateľov s medzinárodnými bankovými účtami.

19.05.2013 19:28
Peniaze, euro, mince Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Definitívna dohoda by mala padnúť na stredajšom summite 27-členských krajín EÚ v Bruseli. Rakúšania majú však podmienky. Bankové tajomstvo by malo pre Rakúšanov ostať nedotknuté. Miestne banky ho totiž používajú ako marketingový nástroj. Zahraničné vklady v Rakúsku zároveň nie sú také významné ako napríklad na Cypre či v Luxembursku.

Kancelár Werner Faymann pred pár dňami uviedol, že krajina je ochotná dohodnúť sa s EÚ na sprístupnení informácií o bankových účtoch cudzincov.

„Je úplne jasné, že sa Rakúsko v najbližších dňoch dostane pod obrovský tlak. Zablokovali smernicu, ktorá sa pripravuje 10 rokov. Krajina tieto tlaky nakoniec neustojí, o tom som presvedčený,“ povedal v piatok minister financií Peter Kažimír.

Európska únia stráca ročne na daňových únikoch viac ako jeden bilión eur. Pomôcť by mal aj akčný plán boja proti daňovým únikom, ktorý v piatok Európska komisia predstavila na konferencii v Bratislave.

„Žiadna členská krajina v dnešnej dobe nemá kapacitu vyrovnať sa s problémom daňových únikov a neplatenia daní, vzhľadom na to, že pôsobíme na jednotnom trhu,“ povedal podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Na májovom summite by mali európski lídri hovoriť aj o postupnej harmonizácii základu dane v EÚ na základe tržieb, počtu zamestnancov a výšky zamestnancov. Ak by návrh úniou prešiel, firmy by si počítali daňový základ na základe rovnakých princípov. Príslušná časť základu dane by sa potom zdanila sadzbou platnou v danom štáte.

Zjednotiť firemné dane je len jedným z mnohých krokov Bruselu na posilnenie integrácie v Európe. Od roku 2014 by mal začať fungovať aj jednotný bankový dohľad, ktorý by mal viac ochrániť vklady ľudí v bankách a zmenšiť počet zlyhaných úverov.

„Potrebujeme všetky prvky bankovej únie – potrebujeme ich v rovine spoločného nástroja a myslím si tiež, že to môžeme zvládnuť do ďalšieho leta, ak budeme tvrdo pracovať,“ povedal včera člen výkonnej rady Európskej centrálnej banky Jörg Asmussen na stretnutí so zahraničnými novinármi v Berlíne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba