Cestári získali prehľad o pôde. Za 828-tisíc

Ľudia zo Slovenskej správy ciest budú mať podrobný prehľad o vlastníkoch pozemkov pod komunikáciami v ich správe.

31.05.2013 07:00
Asfalt, diera, výmoľ, cesta, cestári, mapa Foto: ,
Cestári sa vďaka novej aplikácii budú vedieť dostať priamo v teréne k informácii na čom pozemku stoja.
debata (3)

Aplikáciu, ktorá cestárom vygeneruje všetky informácie o danom pozemku, nainštaluje spoločnosť do mobilov svojich zamestnancov. Cestári zainvestovali do kúpy modernej technológie takmer 830-tisíc eur. Aplikáciu s názvom ESID System Locator kúpila Slovenská správa ciest od jednej z bratislavských firiem.

"Je to licencovaný produkt, na jeho využívanie bolo potrebné zakúpiť licenciu,“ vraví Zuzana Hromcová zo Slovenskej správy ciest. Licenčná zmluva na používanie mobilnej aplikácie je zverejnená v Centrálnom registri zmlúv. "Aplikácia bude využívaná najmä pre správu a prevádzku ciest, ako aj pre majetkovoprávne vzťahy, na identifikáciu vlastníckych vzťahov k pozemkom pod komunikáciami v našej správe, ako aj lokalizáciu pozemkov vo vlastníctve štátu v správe Slovenskej správy ciest,“ pokračuje Hromcová. Práca cestárov by tak po kúpe mobilnej aplikácie mala byť podľa nej efektívnejšia.

Suma za sprístupnenie takýchto dát sa vyšplhala na 828-tisíc eur a bude uhradená v dvoch častiach. "Prvá časť vo výške 498-tisíc eur bude uhradená po podpise zmluvy. Druhá časť vo výške 330-tisíc eur bude uhradená ku dňu 1. 5. 2014,“ píše sa v licenčnej zmluve. Podľa experta na informačné technológie by cena mala odrážať skutočnosť.

"Nie je to len androidová aplikácia. Je to celý systém s priebežne udržiavanou databázou. Tu môže byť uvádzaná cena adekvátna, ak naozaj pristupuje k živým dátam. Cena za bežnú Android aplikáciu sa pohybuje od tisíc do povedzme 50-tisíc eur za naozaj náročnú aplikáciu. Aplikácia je však len rozhranie, ktorým sa cez mobilný telefón používateľ dostane k želaným dátam. Druhou vecou je systém, ktorý obsahuje tie skutočné dáta. A tieto dáta by mali byť v tomto prípade stále udržiavané ako aktuálne,“ vysvetľuje Ondrej Macko.

V súčasnosti informácie o majiteľoch pozemkov poskytuje katastrálny portál. Cestári sa však chcú dostať k údajom aj priamo v teréne. "V reálnom čase, online, priamo na mieste sme schopní identifikovať vzniknutú situáciu na základe dostupných dát spolu s webovými mapovými službami a, naopak, informácie zistené a zaznamenané v teréne, bezprostredne po pripojení k počítaču vyexportovať do pracovného prostredia automatizovane a ďalej ich spracovávať v digitálnej podobe,“ dopĺňa Hromcová.

Aplikáciu je podľa spoločnosti EMIS možné inštalovať len do mobilu s patričnými technickými parametrami, teda konkrétne s operačným systémom Android 2.3, obrazovkou s rozlíšením aspoň 800×600 a operačnou pamäťou s veľkosťou najmenej 512 MB. Cestná spoločnosť bude teda musieť takisto zainvestovať do kúpy kvalitnejšej techniky pre niektorých zamestnancov. "V súčasnej dobe značná časť zamestnancov používa mobilné zariadenia na služobné účely, niektoré už aj s technickými parametrami vhodnými na používanie predmetnej aplikácie,“ tvrdí Hromcová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba