Merkelová: Francúzsko je povinné zaviesť reformy

Francúzsko má povinnosť pokračovať v štrukturálnych reformách, keďže Európska komisia mu dala na splnenie cieľa rozpočtového deficitu ďalšie dva roky. Vo štvrtok to vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

31.05.2013 08:21
Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová
debata (2)

„Súhlasili sme, že Francúzsku dáme ešte dva roky na to, aby znížilo svoj rozpočtový deficit pod 3 % HDP. S tým je však spojené očakávanie, že reformy sa zrealizujú. To ide ruka v ruke,“ povedala Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Hollandeom po rokovaní o budúcnosti Európy.

Nemecká kancelárka pritom vymenovala krajiny ako Španielsko a Grécko, ktoré na zníženie svojich deficitov zaviedli tvrdé štrukturálne reformy, Francúzsko však nespomenula.

Nemeckých politikov pobúrila reakcia francúzskeho prezidenta na v stredu zverejnené ekonomické odporúčania Európskej komisie pre členské štáty EÚ. Ten ich označil za „diktát“ a vyhlásil, že Francúzsko sa samo rozhodne, ako bude reformy zavádzať. „Jeho reakcia ukazuje závažné zúfalstvo z toho, že ani rok od nástupu k moci nemá jeho vláda účinné odpovede na ekonomické a fiškálne problémy krajiny,“ povedal nemecký kresťanskodemo­kratický poslanec Andreas Schockenhoff, podľa ktorého Hollande „podkopáva základy“ únie.

2 debata chyba