Farmári: Slovensko je schopné zasýtiť sa samo

Slovensko dováža 50 percent potravín, ktoré spotrebuje, a chce to zmeniť.

06.06.2013 07:00
Dni poľa, poľnohospodári, farmári Foto: ,
Celoslovenské dni poľa v Dvoroch nad Žitavou boli prehliadkou odrôd rôznych plodín. Zástupcovia vlády sľúbili farmárom podporu.
debata (138)

Ide predsa o bravčové mäso, hydinu, jablká či zeleninu, ktoré slovenskí poľnohospodári vyrábali a vedia vyrobiť aj dnes. Ako by sa krajina mala dopracovať aspoň k osemdesiatper­centnej sebestačnosti v štrnástich základných potravinách, prezentovali druhé Celoslovenské dni poľa vo Dvoroch nad Žitavou.

Na konci jednej z najväčších poľnohospodárskych dedín južného Slovenska čakalo na vari dvetisíc zvedavých poľnohospodárov 620 pokusných políčok s pšenicou, jačmeňom, hrachom, ale aj takmer zabudnutým makom a množstvom iných plodín. Dostať sa k ojedinelému živému výstavisku najnovších odrôd, ale aj poľnohospodárskej techniky nebolo po výdatnom nočnom daždi jednoduché. Aj premiér Robert Fico, ktorý prevzal nad výstavou záštitu, musel vystúpiť z auta a vymeniť pohodlné poltopánky za gumáky. Mal ich na nohách aj prezident Ivan Gašparovič.

„Kto pracuje s pôdou, musí rátať s tým, že sa občas umaže,“ privítal premiéra predseda družstva vo Dvoroch nad Žitavou Stanislav Becík. Práve dvorské družstvo poskytlo veľkoryso časť svojho chotára slovenským výskumným ústavom, ale aj dodávateľom techniky, hnojív, osív a sadív, aby priamo v poli demonštrovali, že krajina je schopná zasýtiť sa vlastnými silami.

V Dvoroch sa zišla poľnohospodárska elita Slovenska. Ľudia, ktorí už čosi dokázali. Povedzme ako farmár Juraj Máčaj z Kráľovej pri Senci, ktorý po revolúcii začínal takrečeno od nuly a dnes patrí k najlepším pestovateľom zemiakov na Slovensku. Len čo premiér skončil svoj príhovor, v ktorom oznámil, že presunom peňazí z druhého piliera do prvého by sa podpory slovenských roľníkov v prepočte na hektár mali vyrovnať farmárom v susedných krajinách, pristúpil k nemu Juraj Máčaj.

„Pán premiér, podpory treba dávať tým, čo ich vedia využiť. Keď ich dostanú také podniky, ako sú produktívni pestovatelia zemiakov v okolí Senca, Slovensko si rýchlo vyrobí toľko potravín, koľko potrebuje,“ povedal farmár Máčaj.

Na úrodový potenciál Slovenska poukázali aj pracovníci Výskumného a šľachtiteľského ústavu zemiakarského vo Veľkej Lomnici. „Tri z našich odrôd sa v štátnych odrodových pokusoch umiestnili na prvom, treťom a piatom mieste,“ dal do pozornosti premiérovi, prezidentovi a ministrovi pôdohospodárstva pôvodné slovenské odrody zemiakov František Lizák.

Opodiaľ boli pokusné parcely obilnín slovenských šľachtiteľov z Bučian a Solár. Práve tieto dve pracoviská sa v minulosti zaslúžili o to, že slovenskí poľnohospodári dosiahli sebestačnosť v produkcii obilnín.

„Myslím si, že naši farmári by mali stavať na pôvodných odrodách, ktoré sú najlepšie prispôsobené našim klimatickým podmienkam a dobre znášajú výkyvy počasia,“ povedal riaditeľ pre výskum a šľachtenie spoločnosti Selekt Tibor Roháčik. Len v priebehu jednej hodiny si od neho päťdesiat agronómov vypýtalo letáky o nových odrodách.

Poľnohospodári sú odhodlaní zabojovať o sebestačnosť. Musia však mať istotu, že prevažne prenajatá pôda, na ktorej hospodária, im neunikne. Včera im minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek oznámil, že od prvého júla sa môžu uchádzať o výhodné, štátom garantované úvery na nákup pôdy.

„Budete ručiť len pôdou, ktorú nakupujete,“ oznámil farmárom minister a dodal, že úvery budú poskytované za prijateľné úroky v rozmedzí 1,6 až 3,5 percenta.

© Autorské práva vyhradené

138 debata chyba