Domácnosti v USA sú rekordne bohaté, stúpli ceny domov i akcií

Hodnota čistého majetku domácností v Spojených štátoch v prvom štvrťroku stúpla o tri bilióny dolárov na rekordných 70,3 bilióna dolárov vďaka rastu na akciových trhoch a stúpajúcim cenám domov. Oznámila to americká centrálna banka (Fed).

07.06.2013 08:06
dolára, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Údaje sú podľa agentúry Reuters priaznivým signálom pre spotrebiteľské výdavky, ktoré v Spojených štátoch zabezpečujú viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity. Vyššia hodnota majetku posilňuje spotrebiteľskú dôveru a uľahčuje domácnostiam prístup k úverom.

Hodnota majetku v prvých troch mesiacoch tohto roka prekonala predchádzajúci rekord 68 biliónov dolárov z tretieho štvrťroka 2007.

Štvrtkové údaje centrálnej banky tiež ukázali, že celkové zadlženie amerických domácností v prvom štvrťroku kleslo o 19 miliárd dolárov na 12,8 bilióna dolárov. Niektorí ekonómovia však varujú, že ďalšia redukcia dlhov by domácnostiam mohla obmedziť množstvo peňazí na míňanie, čo by mohlo spomaliť hospodársky rast.

Tempo rastu ekonomiky Spojených štátov v tohtoročnom prvom štvrťroku sa zrýchlilo na 2,4 percenta z iba 0,4 percenta v posledných troch mesiacoch minulého roka. Väčšina analytikov však očakáva, že v druhom štvrťroku sa rast spomalí na zhruba dve percentá.

7 debata chyba