Slovenský rast bude len 0,5 %, odhaduje ministerstvo financií

Slovenská ekonomiky uberá nohu z plynu. To, čo ukazovali v predchádzajúcich týždňoch prognózy všetkých relevantných inštitúcií, potvrdzuje aj samotný rezort financií cez prognózu svojho Inštitútu finančnej politiky.

11.06.2013 16:09
Ekonomika, peniaze, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Ten totiž znížil odhad rastu slovenského hospodárstva v tomto roku na 0,5 %, čím svoju januárovú prognózu zrevidoval nadol o 0,7 percentu­álneho bodu. Podobne analytici rezortu financií pristupujú aj k vyhliadkam v ďalších rokoch. Očakávania pre rok 2014 skresali rovnako o 0,7 percentu­álneho bodu na 2,2 % a pre rok 2015 o 0,5 per­centuálneho bodu na 2,9 %.

„Pod zníženie tempa rastu sa podpísala recesia u našich najdôležitejších obchodných partnerov a slabý domáci dopyt. Nepriaznivá situácia v Európe negatívne ovplyvní export a investičnú aktivitu u nás. Fiškálna konsolidácia a problémy na trhu práce budú naďalej tlmiť domácu spotrebu,“ konštatuje v prognóze inštitút. Postupné zrýchľovanie hospodárskeho rastu od konca roka 2013 má byť podľa analytikov rezortu financií podporované predovšetkým očakávaným postupným oživovaním svetovej ekonomickej aktivity.

Spolu so spomaľujúcim hospodárstvom klesá aj dynamika rastu cien. Rast cenovej hladiny by tak podľa rezortu financií mal byť v tomto roku výrazne nižší ako v roku 2012, keď predpokladaný medziročný rast spotrebiteľských cien je na úrovni 1,7 %. „Hlavným dôvodom spomalenia rastu cien je pomalší rast regulovaných cien a nízke hodnoty čistej inflácie. Nízke medziročné rasty čistej inflácie zodpovedajú nevýraznému domácemu dopytu,“ dodáva inštitút.

Nové prognózy zároveň vysielajú aj menej optimizmu na trh práce, kde obrat k lepšiemu má byť pomalší. Spomalenie ekonomickej aktivity bude totiž podľa IFP sťažovať vytváranie pracovných miest. Nezamestnanosť v tomto roku podľa aktuálnej prognózy dosiahne 14,5 %, čo je o 0,1 percentu­álneho bodu viac, ako sa očakávalo v januári. Prognózu nezamestnanosti na rok 2014 navýšili o 0,4 bodu na 14,2 % a pre rok 2015 rovnako o 0,4 percentu­álneho bodu na 13,4 %. Pokles nezamestnanosti v ďalších rokoch podľa inštitútu súvisí s vyšším hospodárskym rastom.

Napriek negatívnym správam o ekonomickom vývoji rezort financií stále ostáva optimistický, pokiaľ ide o vývoj reálnych miezd. Tie by mali po vlaňajšom vyše percentnom prepade opäť mierne rásť o 0,3 %. Na mzdy podľa IFP pôsobia protichodné faktory. Na jednej strane negatívne vplýva pomalší rast ekonomiky a zmrazenie miezd v štátnej správe, pozitívny vplav má naopak príspevok miezd v zdravotníctve, ktorý je vzhľadom na zvyšovanie miezd počas minulého roka vysoký.

9 debata chyba