Šetrením sa obce dostali do problémov

Na východe Slovenska sa starostovia niektorých obcí obávajú, že niektoré školy alebo ich jedálne či obecné úrady zostanú bez plynu.

17.06.2013 21:30
Plyn, energia, bývanie, oheň Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Takto sa skončila snaha samospráv ušetriť čo najviac obecných peňazí určených na vykurovanie či varenie, a tak podľahli vábeniu viac ako jedného dodávateľa. Patrí medzi nich napríklad Jaroslav Palička, ktorý vedie obec Bukovce v Stropkovskom okrese. „V našej obci boli dvaja páni z RWE, s ktorými som podpísal zmluvy na odber, lebo ponúkali zaujímavú zľavu. Neskôr prišiel díler z SPP, ktorý ponúkol ešte väčšiu zľavu,“ tvrdí starosta.

Do podobnej situácie sa však dostali aj starostovia iných obcí v tom istom regióne, ktorí zmluvy podpísali aj na odber plynu v školách či ich jedálňach. Tí sa teraz obávajú hrozby, že by začali platiť zmluvy z RWE aj SPP. Slovenské predpisy však takéto niečo neumožňujú, keďže v takomto prípade by odberatelia platili za privedenie plynu dvakrát. Existuje obava, že by distribučná spoločnosť označila obe zmluvy za neplatné a odberné miesto by preto odpojila od plynu.

Denník Pravda sa pokúsil zistiť, aké riešenie tohto problému obidvaja dodávatelia navrhujú. Zo Slovenského plynárenského priemyslu však do uzávierky odpoveď neprišla. RWE Gas Slovensko prostredníctvom hovorkyne Kataríny Šulíkovej odkázal, že odpojenia sa nikto báť nemusí. „Počas procesu zmeny dodávateľa nám bola daná kapacita zamietnutá z dôvodu, že zákazník v medziobdobí stiahol výpoveď zmluvy u pôvodného dodávateľa, a preto bola následne zmena dodávateľa zastavená,“ podotýka Šulíková.

Starosta Bukoviec upozornil ešte na jeden problém. Naznačuje, že díler dominantného dodávateľa ho oklamal. „Hovoril, že keď nepodpíšem papiere, že zostávame v SPP, odpoja nás od plynu,“ mieni Jaroslav Palička. Ak díler tieto slová skutočne použil, jednoznačne by išlo o klamstvo. Obec totiž v tom čase mala podpísanú zmluvu na dodávku plynu s RWE, ktorá nedávala nijaký dôvod na odpojenie odberného miesta.

Slovenský plynárenský priemysel v minulosti tvrdil, že takéto niečo by sa jeho obchodníkom nemalo stať, pretože podliehajú dôkladnej kontrole a pred začatím činnosti prechádzajú rozsiahlym školením. „Kvalitu predaja kontrolujeme a vyhodnocujeme pravidelne na každodennej báze až po úroveň individuálnych obchodných zástupcov. Okrem toho realizujeme vlastné prieskumy a tiež náhodné kontroly priamo v teréne,“ povedal hovorca SPP Peter Bednár. Keďže však firma k aktuálnemu prípadu nezaslala stanovisko, nie je jasné, ako bude postupovať.

Podobné podmienky však má aj dominantný dodávateľ elektriny na západe Slovenska, a pritom redaktor Pravdy nedávno odhalil podomových obchodníkov, ktorí v Leopoldove preukázateľne zavádzali dôchodkyňu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba