Rusko vyrovnalo dlhy voči Slovensku z čias socializmu

Rusko v máji umorilo starý sovietsky dlh voči Slovensku a do konca roka chce to isté spraviť s dlhom voči Českej republike. V tlačovom vyhlásení to v utorok v Moskve oznámilo ruské ministerstvo financií.

18.06.2013 21:06
dolára, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (226)

Dlh, ktorý vznikol pri obchodnej výmene medzi Sovietskym zväzom a vtedajším ČSSR, Rusko prevzalo ako nástupnícky štát. Pohľadávky po rozpade Československa prevzali Slovensko a Česko.

Záväzky voči Slovensku dosahovali podľa ruského ministerstva výšku 1,7 miliardy dolárov a vyrovnané boli 15. mája. Moskva dlh umorila hlavne dodávkami priemyselných výrobkov, čiastočne peniazmi, uviedlo ministerstvo.

Ruský dlh voči Českej republike na prelome storočí podľa dostupných údajov dosahoval čiastku viac ako tri miliardy dolárov. Vznikol v čase, keď Československo investovalo do plynovodov a rafinérií v bývalom ZSSR. Moskva mala platiť ropou a plynom, s rozpadom Sovietskeho zväzu z toho ale zišlo.

Niekdajšia vláda premiéra Miloša Zemana dlh predala spoločnosti Falkon Capital za približne 750 miliónov dolárov, podľa niektorých expertov neveľmi výhodne. Poslednú splátku od Falkon Capital dostalo české ministerstvo financií podľa denníka E15 vlani v lete.

O výške čiastky, ktorú ešte Rusko Českej republike dlhuje, správa ministerstva financií v Moskve nehovorí.

Okrem Slovenska vyrovnalo Rusko v máji aj dlh voči Srbsku, a to vo výške necelých 290 miliónov dolárov. Do konca roka sa Moskva chce vyrovnať okrem Česka aj s Fínskom a Čiernou Horou.

226 debata chyba