Kondrót: Novelu sme nikomu nešili na mieru

O umiestnení významných investícií bude rozhodovať vláda, ktorá pri nich môže aj jednoduchšie vyvlastňovať. Obciam zostanú právomoci pri banských stavbách. Jeden z predkladateľov novely poslanec Maroš Kondrót (Smer) tvrdí, že novela vytvorí pracovné miesta.

26.06.2013 15:06
Maroš Kondrót Foto: ,
Maroš Kondrót
debata (1)

Je dôvodom novely výstavba ropovodu cez Žitný ostrov?

Toto považujem za fantazmagóriu. Existuje desať rôznych trás spojenia Schwechatu a Slovnaftu ropovodom, ani jedna nejde cez Žitný ostrov. Možno iba dve z nich, ktoré sú najdlhšie, prekročia sumu 100 miliónov eur. Takisto druhá vec je, že stavať to nebude súkromný investor, ale ak by k stavbe došlo, tak to bude Transpetrol. Čiže štátny podnik. Takže šité na mieru ropovodu to nie je.

Reagujete teda novelou na príchod nejakého investora alebo vám zámer len tak napadol?

Áno, tak nám to napadlo. Neviem o žiadnom novom investorovi, nikomu sme tento zákon nešili na mieru. Akýkoľvek investor, ktorý príde a bude chcieť investovať nad 100 miliónov eur a vláda bude súhlasiť, tak pozemok dostane. Nemôže sa tak stať, že napríklad traja vlastníci pozemkov sa zatnú a investícia tam nepríde. Zároveň vlastníci pozemkov dostanú zaplatené podľa cenových máp alebo získajú iný pozemok. Nie je to zoštátnenie pozemkov.

A čo je teda zmyslom novely?

Zmyslom našej novely je to, že sme zdvihli výšku investície z 33 miliónov na 100 miliónov eur, upravili sme ustanovenie, že investícia musí ísť len do vedy a výskumu. To sa totiž ukázalo ako neopodstatnené, pretože do tejto oblasti nikto nikdy toľko neinvestoval. Vzhľadom na súčasný stav ekonomiky chceme podporiť akúkoľvek investíciu, ktorá je národohospodársky významná a rozhodne o nej vláda, že je významná. Vláda vydá osvedčenie na základe projektu. Chceme investorom uľahčiť cestu na Slovensko. Územné a stavebné konania bude riešiť úrad v sídle kraja.

Podpredsedovi vlády pre investície Ľubomírovi Vážnemu sa však návrh nepozdával. Povedal, že nejde správnou cestou.

Je mi čudné, že pán Vážny sa ma nespýtal, nezavolal mi a rovno v televízií niečo vyčíta. Neviem, čo sa mu nepáči. Nerobí sa to. Jeho poradca bol pri tom. Navyše sme priatelia.

Investor už po novom nie je zaviazaný ani vytvoriť minimálne 300 nových miest. Prečo ste túto podmienku vyškrtli z návrhu?

Mne sa to ani na začiatku veľmi nepáčilo. Pýtal som sa, prečo nie 200 miest alebo 500 miest. Takisto bolo otázne, ako dlho musí investor zamestnávať tento počet ľudí. Pol roka, rok, tri roky? Dostával som sa do špekulatívnej roviny. Tak sme si povedali, že ak chce niekto priniesť takúto investíciu, tak dozaista vytvorí aj nejaké pracovné miesta, a keď sa mu má investícia vrátiť, musí tu aj istú dobu zotrvať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba