Mnoho povolaných, málo vyvolených platí aj pri víne

Biblické príslovie z titulku je ako šité na Národný salón vín, ktorý každoročne predstavuje kolekciu sto najlepších slovenských vín. Ešte nikdy nebola základňa salónu taká široká ako tento rok. Z 8 444 vín prihlásených do 19 nominačných súťaží sa však do finále salónu prebojovalo len 427 vín od 63 vinárov.

02.07.2013 09:00
Víno, vinár, Grančič, Kaňuchová, Mrva, Šebová,... Foto: ,
Najlepší slovenskí vinári predstavili svoje vína v bratislavskom Múzeu vinohradníctva. Na snímke (zľava doprava) Miloš Grančič , Jaroslava Kaňuchová - Pátková(riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov), Vladimír Mrva, Margita Šebová a Juraj Zápražný.
debata (2)

„V poradí ôsma výkladná skriňa top vín Slovenska naznačila trend nového desaťročia – špička sa vyrovnáva, rastie skupina veľmi dobrých výrobcov, ktorí úporne bojujú o právo byť v salóne, a objavujú sa nové vinárske talenty,“ povedal pre Pravdu František Lipka, ktorý už roky šéfuje finálovým degustáciám.

Tohtoročný salón mal podľa Lipku zvláštnu príchuť. Vo vedomí verejnosti doznievali jarné úspechy slovenských vinárov na svetových súťažiach v Paríži, Madride a Concours Mondial du Brusel. „Zlaté medaily vybojované v najsilnejšej svetovej konkurencii neboli náhodné, vyrástli z rastúcej rivality na domácom vinárskom poli,“ skonštatoval Lipka.

Poslednému salónu jasne dominoval trnavský tandem Vladimír Mrva a Peter Stanko. S kolekciou ôsmich vín sa stali najúspešnejším vinárstvom, pričom ich Chardonnay neskorý zber 2012 sa stalo víťazom tradične najsilnejšie obsadenej skupiny bielych suchých vín. Dvojica, ktorá v tomto roku mala šampióna na každej domácej súťaži vín a prinášala zlaté medaily z Európy, sa však drží pri zemi.

„Za úspech v zahraničí vám publikum nadšene tlieska, ale to, že patríte medzi špičku, treba potvrdiť vždy doma,“ povedal Vladimír Mrva. Tento muž prispel významne k spoznaniu obrovského vinárskeho potenciálu Malokarpatskej, Nitrianskej, Južnoslovenskej a Stredoslovenskej vinárskej oblasti. Často mu vyčítajú, že je „iba“ vinárom, ale jeho vína dokazujú, že perfektne spolupracuje s vinohradníkmi. „Nech hovorí víno, a nie reči,“ znie Mrvova zásada.

Vinársky život nie je čiernobiely, ale oveľa pestrejší. Dokazuje to aj Juraj Zápražný, malokarpatský vinár z Vinosadov. Kým vlani bol víťazom kategórie prírodne sladkých vín, tohto roku sa zaskvel ako šampión medzi bielymi polosuchými a polosladkými vínami. Jeho Rulandské sivé z Jasovej nenašlo premožiteľa. A stalo sa potvrdením slovenského paradoxu: malokarpatskí vinári, strácajúci kvôli developerom pôdu pod nohami vo vlastných viniciach, objavujú skvostné vinohrady na zabudnutých juhoslovenských pahorkoch.

Sú to však stále Malé Karpaty, ktoré udávajú tón slovenskému vinárstvu. Ako môže vyzerať ideálny rodinný podnik, ukazuje manželský pár Ladislav a Margita Šebovci zo Šenkvíc. Na Suchom vrchu vybudovali jeden z najkrajších slovenských vinohradov. Práve odtiaľ pochádza víno s absolútne najvyšším bodovým ocenením. Devín 2012 hrozienkový výber z Karpatskej perly získal 90,4 bodu – ukážka majstrovskej jednoty vinohradníckej a vinárskej práce.

Slovensko je krajinou skvelých ružových vín – tentoraz to potvrdila dvojica svätojurských vinárov Bohumil Dubovský a Miloš Grančič. A len tak mimochodom, ich víťazný Cabernet Sauvignon, víno s neobyčajným espritom, pochádza z juhoslovenského Svodína. Ale že Malé Karpaty sú neprekonateľnou studňou talentov, doložil titulom šampióna Limbašan Michal Sadloň Dolfíkom (alias Dornfelderom) medzi červenými suchými vínami.

O jednom niet a nemôže byť sporu. Tokajská výberová esencia (Tokaj Company) z dielne Milana Kakaša sa stáva už legendou salónu.

Novú kolekciu bude možno ochutnať v septembri a už nielen v Pezinskom zámku, ale aj v novej expozícii národného salónu v bratislavskom Múzeu vinohradníctva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba