Matky stopli politikov. Rodičovská dávka zostane po starom

Búrka protestov, ktorú vo verejnosti vyvolali minulý týždeň ohlásené zmeny v rodičovskom príspevku, má dozvuky. V pondelok zasiahol premiér Robert Fico a návrhy vlastných ľudí z rezortu práce rázne zmietol zo stola.

08.07.2013 10:24 , aktualizované: 19:16
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (95)

Pracujúcim matkám starajúcim sa o malé deti premiér sľúbil, že nárok na príspevok nestratia. „Zostáva právna úprava v takej podobe, v akej je,“ vyhlásil na včerajšom brífingu. A hoci o opätovnej úprave rodičovskej dávky na dvojstupňovú chce ešte diskutovať, takisto pripustil, že vyplácaná suma ďalej zostane jednotná. Bez ohľadu na to, či jej poberateľky pred pôrodom pracovali, alebo nie.

Podľa sociologičky Zuzany Kusej sa takto len znovu potvrdilo, akou silnou skupinou sú matky s deťmi, ako dokážu strhnúť aj iné sociálne skupiny, aký tlak vedia vyvinúť na predstaviteľov štátu a ako sa im tí vždy snažia zapáčiť. „V priebehu niekoľkých dní od zverejnenia návrhu vznikli petície s tisícmi podpisov. Smeru by zrejme realizácia týchto zámerov priniesla toľkú stratu preferencií, akú si určite netrúfne riskovať,“ myslí si Kusá.

Pritom, ako uvažuje sociologička, štátny tajomník ministerstva Jozef Burian plánom vyplácať príspevok v dvoch sumách a zakázať matkám popri jeho poberaní pracovať nechcel v podstate dosiahnuť nič iné, ako návrat do stavu, aký platil za prvej Ficovej vlády. „Politici by sa už konečne mali dohodnúť na spoločných krokoch v sociálnej politike. Ich neustále vzájomné spochybňovanie a rušenie zákonov, ktoré presadili predchodcovia, občanov len mýli a zneisťuje,“ hovorí Kusá.

Fico v pondelok zopakoval, že napriek záväzku znížiť do konca roka 2013 deficit pod tri percentá a pokračovať v šetrení aj nasledujúci rok, určite nemieni verejné financie ozdravovať na úkor sociálnej oblasti. V sociálnom systéme dnes podľa neho priestor na šetrenie jednoducho nie je.

Ministerstvo: Návrhy mali vyvolať debatu

Ministerstvo práce Ficovo včerajšie „stop“ akceptuje, štátny tajomník Burian nevidí dôvod, prečo by preň mal odstúpiť. Podľa neho návrh zákona o rodičovskom príspevku spolu s tromi ďalšími sociálnymi zákonmi posunul do legislatívneho procesu práve s ambíciou vyvolať o nich širokú debatu. „Ak by k takýmto diskusiám a k prehodnoteniu niektorých pripomienok nedochádzalo, legislatívny proces by stratil význam,“ tvrdí.

Opozícia označila premiérovo vystúpenie za „víťazstvo zdravého rozumu“ a potvrdenie skutočnosti, že na ministerstve momentálne pracujú nekompetentní ľudia. Burian však argumentuje, že ak chcel niekto mamičkám na rodičovskom príspevku ubrať, boli to predovšetkým pravicoví politici na čele s poslancom a exministrom práce Ľudovítom Kaníkom (SDKÚ).

„Opakovane žiadali znížiť rodičovský príspevok o viac ako polovicu tým ženám, ktoré pred pôrodom nepracovali. Chceli takto na mamičkách ušetriť 44 miliónov eur. Majú títo ľudia vôbec právo niečo kritizovať?“ pýta sa štátny tajomník. Dodáva, že ak by ich zámer prešiel, o veľkú časť príspevku by zďaleka neprišli iba rómske matky, ktoré boli prvoradým terčom tohto návrhu. Na základe návrhu ministerstva práce mali nemocensky poistené mamičky dostávať do dvoch rokov veku dieťaťa rodičovský príspevok v sume 260 eur mesačne, a potom do tretieho v sume 160 eur. Nepoisteným matkám mal po celý čas rodičovskej dovolenky náležať len príspevok v nižšej sume 160 eur.

Dnes majú a s premiérovým zásahom aj ďalej budú mať obe skupiny matiek nárok na príspevok vo výške 199,60 eura. Exminister práce Jozef Mihál (SaS) jeho zjednotenie v roku 2011 obhajoval tým, že ide o štátnu dávku, čiže nie je dôvod, aby sa vyplácala zásluhovo. Skutočnosť, že matka predtým pracovala, sa podľa neho dostatočne zohľadňuje v materskej dávke, ktorú dostáva v prvej fáze starostlivosti o dieťa počas materskej dovolenky.

„Málokto si už dnes pamätá, že pôvodne chcel Mihál zjednotiť rodičovský príspevok na 190 eur s tým, že do tejto sumy zároveň rovnomerne rozpustí príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa, ktorý sa jednorazovo vypláca v sume 678,49 eura. Aj proti tomu sa vtedy zdvihla silná vlna odporu. Až po zásahu premiérky príplatok zostal. A ešte sa aj rozhodlo o predlžovaní a zvyšovaní materskej,“ pripomína Kusá.

Radičovej kabinet materskú dovolenku predĺžil z 28 na 34 týždňov a dávku zvýšil na 65 percent vymeriavacieho základu. V tomto predlžovaní a zvyšovaní plánoval ďalej pokračovať. Konečným cieľom malo byť, aby materská dovolenka trvala celý rok a vyplácala sa v sume 75 percent vymeriavacieho základu, čo by v podstate bola celá pôvodná čistá mzda matky.

Splniť ho však bývalá pravicová vláda nestihla. Zdôvodňovala to síce predčasnými voľbami, no zavážila aj zlá finančná kondícia štátu. Deficitná Sociálna poisťovňa, ktorá materskú dávku vypláca z nemocenského poistenia, avizovala, že na ďalšie úpravy nemá potrebné milióny eur.

„Čo sa týka materskej dovolenky, tá je už teraz u nás nastavená nadštandardne, veď patrí k najdlhším v Európe. A materská dávka je príjmom len v prvých mesiacoch po narodení dieťaťa, takže sa nedá porovnávať s nastavením rodičovského príspevku, ktorý sa poskytuje do troch až piatich, ba v prípade zdravotného postihnutia až do šiestich rokov veku dieťaťa. Navyše, mnohokrát je vypočítaná výška materskej dávky nižšia ako rodičovský príspevok,“ reaguje hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Niektoré mamičky sú spokojné, iné nie

Zastavenie plánov sociálneho rezortu privítala väčšina mamičiek, no nájdu sa aj výnimky. Spokojná je napríklad po včerajšku 23-ročná tehotná vysokoškoláčka z Nitry Jana Benková. „Keby mi od nového roku patril len nižší príspevok 160 eur, s partnerom by nám to ešte viac skomplikovalo finančnú situáciu. Rátame každé euro, na plienky, na mlieko a inú stravu pre bábätko, všetko je v tejto krajine nesmierne drahé,“ hovorí.

„Zmena zmeny“ príspevku sa však už menej páči 26-ročnej tehotnej Ingrid Mácovej z Bratislavy. „S manželom čakáme prvé dieťa a už sme sa začali tešiť na vyššiu sadzbu príspevku, keďže od skončenia školy tri roky nepretržite pracujem. Splácame hypotéku, a keď si približne počítam výdavky, ktoré nám pribudnú po narodení synčeka, bude náš rodinný rozpočet riadne napätý. Chcela som sa totiž výhradne starať o dieťa a radšej sa na chvíľu vzdať práce. A myslím si, že keď som poctivo platila dane aj odvody, zaslúžila by som si takéto zvýhodnenie,“ tvrdí budúca mamička. Katarína Puchalová, 29-ročná Pezinčanka, ktorá je na rodičovskej dovolenke s druhým dieťaťom, hodnotí ustavičné zmeny v poskytovaní rodičovského príspevku s rozpakmi. „V prvom rade by sa tieto pravidlá nemali meniť s príchodom každej novej vlády,“ myslí si.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Motívy a pokušenia. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ako dodáva, pred prvým pôrodom pracovala, takže ich mladá rodina na vlastnej koži pocítila, keď sa rodičovský príspevok pracujúcim ženám od roku 2011 znižoval. Teraz je na rodičovskej dovolenke s druhým dieťaťom, a keďže pred druhým pôrodom pre zmenu nepracovala, hrozila by jej v prípade opätovného zavedenia dvojstupňového príspevku znovu tá nižšia sadzba. Ochránil by ju len Burianov prísľub, že zákon nebude platiť retroaktívne a súčasným mamičkám by zostala terajšia jedna sadzba až do konca rodičovskej dovolenky. „Určite sú však aj také matky, ktoré by všetky tie zmeny negatívne schytali naplno,“ uzatvára dvojnásobná mamička.

Čo je rodičovský príspevok

  • je to štátna dávka, rodičom spĺňajúcim podmienky sa uhrádza z prostriedkov štátneho rozpočtu, ide o dávku solidárnu, ktorá patrí každému rovnako
  • v súčasnosti sa vypláca v jednotnej sume 199,60 eura (pôvodne dvojstupňový príspevok zavedený za prvej Ficovej vlády, ktorý rozlišoval sumy pre pracujúce mamičky 256 a pre nepracujúce 164,22 eura, Radičovej kabinet od januára 2011 zrušil)
  • v rokoch 2003 až 2009 sa príspevok pravidelne zvyšoval k 1. septembru, a to vždy o rovnaké percento, o aké k 1. júlu vzrástlo životné minimum
  • novela zákona o rodičovskom príspevku z roku 2012 však posunula termín valorizácie na 1. január
  • keďže tento rok v júli vzrástlo životné minimum o 1,8 percenta, od 1. januára 2014 by mal rodičovský príspevok úmerne stúpnuť na 203,20 eura
  • návrh súčasného ministerstva práce (ktorý včera premiér Fico podmienil ďalšou diskusiou) predpokladal od 1. januára 2014 opätovné zavedenie dvojstupňového príspevku, pre predtým pracujúce mamičky v sume 260 a pre ostatné 160 eur

Čo je materská dávka

  • je to nemocenská dávka, vypláca sa z prostriedkov Sociálnej poisťovne, jej výška rastie úmerne so sumou finančných prostriedkov, ktoré matka poisťovni odviedla pred odchodom na materskú dovolenku, ide preto o dávku zásluhovú, ktorá je pre každého iná
  • v súčasnosti sa vypláca v sume 60 percent vymeriavacieho základu pôvodnej mzdy matky, po obvyklú dobu 34 týždňov, čo oproti vlaňajšku znamená zvýšenie o päť percent a predĺženie o šesť týždňov
  • v rovnakých intervaloch sľúbila v roku 2011 premiérka zvyšovať materskú a predlžovať jej vyplácanie aj v ďalšie roky volebného obdobia s cieľom vyplácať ju v roku 2014 na úrovni 75 percent vymeriavacieho základu (fakticky vo výške pôvodnej čistej mzdy matky) a po dobu celého jedného roka
  • prišli predčasné voľby a ani deficitná Sociálna poisťovňa nemala na ďalšie zvýšenie potrebných zhruba 40 miliónov, takže k plánovanému zvyšovaniu o ďalších 5 percent a predlžovaniu o ďalších 6 týždňov už nedošlo
  • materská dovolenka na Slovensku patrí už teraz k najdlhším v Európe
95 debata chyba