Trh počítačov zažíva najdlhší pokles v histórii

Celosvetové dodávky osobných počítačov sa v druhom štvrťroku medziročne prepadli o takmer 11 percent na 76 miliónov kusov. Uviedla to výskumná spoločnosť Gartner.

11.07.2013 14:16
počítač, ruky, bankovníctvo, hacker,... Foto:
debata (7)

Upozornila, že počítačový trh teraz zažíva najdlhší pokles vo svojej histórii, pretože dodávky sa znížili už piaty štvrťrok za sebou. Jednotkou na trhu sa v druhom štvrťroku stala čínska firma Lenovo, ktorá v dodávkach mierne predstihla amerického konkurenta Hewlett-Packard.

Osobné počítače teraz čelia ostrej konkurencii zo strany počítačových tabletov. Spoločnosť Gartner už skôr uviedla, že počítačové tablety sa v najbližších rokoch stanú najdôležitejším digitálnym zariadením a v dlhodobom horizonte vytlačia osobné počítače.

Klesajúci dopyt po osobných počítačoch podľa firmy Gartner nie je prechodným trendom, ale odráža dlhodobú zmenu v správaní spotrebiteľov. K rýchlemu rastu popularity počítačových tabletov prispieva okrem iného pokles cien týchto prístrojov.

Analytička Mikako Kitagawaová zo spoločnosti Gartner upozornila, že tablety už teraz nahrádzajú lacné osobné počítače na vyspelých trhoch, ako sú Spojené štáty. Na rozvíjajúcich sa trhoch, napríklad v Číne, sa podľa nej tablety stávajú „prvým počítačovým zariadením pre mnoho ľudí, ktorí tak prinajmenšom odďaľujú nákup osobného počítača“.

Spoločnosť Lenovo v druhom štvrťroku predala takmer 12,7 milióna osobných počítačov, takže jej trhový podiel predstavoval 16,7 percenta. Tesne za ňou skončil s podielom 16,3 percenta rival Hewlett-Packard. Tretie miesto obsadila americká firma Dell, ktorej podiel dosiahol 11,8 percenta. Analytik Jay Chou z poradenskej firmy IDC upozornil, že v druhej polovici roka by sa situácia na trhu s osobnými počítačmi mohla zlepšiť. Odborníci predpokladajú, že mnohé podniky v USA budú nahrádzať počítače s operačným systémom Windows XP. Microsoft bude pre tento systém vydávať aktualizácie iba do apríla, čo užívateľa núti k prechodu na novšie systémy, ako sú Windows 7 a Windows 8, upozorňuje agentúra DPA.

Analytici zo spoločnosti CLSA predpokladajú, že pokles predaja osobných počítačov po prepade v druhom štvrťroku sa spomalí. V celom tomto roku očakávajú pokles dodávok o sedem percent a budúci rok ďalšie zníženie o 4,5 percenta.

Pokles dodávok v druhom štvrťroku podľa IDC odráža pomalý prechod na systém Windows 8, ktorý bol uvedený na trh vlani v októbri. Kitagawaová však upozorňuje, že systém Windows 8 je síce niektorými označovaný za dôvod poklesu trhu s osobnými počítačmi, ale podľa IDC je takýto názor nepodložený a nevysvetľuje trvalý prepad dodávok.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #predaj #počítač #IT