Aj Česi našli antibiotiká v poľskej hydine

Česká Štátna veterinárna správa zistila zatiaľ presne nezistenú antimikrobiálnu látku v zásielke poľského hydinového mäsa.

11.07.2013 16:15
kurča, kura, hydina Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Teraz prebiehajú ďalšie analýzy, ktoré určia, aké konkrétne antibiotikum sa v mrazených kuracích stehenných odrezkoch nachádza, informoval hovorca správy Josef Duben. Do Česka sa doviezlo spolu 1200 kilogramov, veterinári nariadili jeho stiahnutie z trhu.

„Veterinárni inšpektori pozastavili 200 kusov v sklade, zvyšok bol distribuovaný do ďalšieho skladu a predajní v Poličke a Jičíne a začalo sa ich sťahovanie,“ uviedol hovorca. Pokiaľ si niekto výrobok firmy Handlowa ALMA s dátumom výroby 19. októbra 2012 zakúpil, má možnosť vrátiť ho predajcovi.

Objavené mäso so zvyškami antibiotík nad hodnotu stanovených maximálnych limitov je nepoživateľné a musí byť zlikvidované. Inak by podľa Dubna jeho konzumácia prispievala k upevňovaniu rezistencie na antibiotiká u ľudí a tým by sa antibiotická liečba stávala menej účinnou.

Štátna veterinárna správa počas týždňa mimoriadnych kontrol odobrala zatiaľ 103 vzoriek hydinového mäsa a mäsových výrobkov, z toho 57 bolo testovaných na metronidazol a 46 na nadlimitné obsah zvyškov iných antibiotík. Kontrolované zásielky boli z Nemecka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Holandska a Brazílie. Mimoriadna kontrolná akcia je zatiaľ naplánovaná do 15. júla.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #hydina #kuracina