Francúzski boháči si krízu všímať nemusia, sú stále bohatší

Francúzski boháči sú napriek ekonomickej kríze čoraz bohatší. Podľa časopisu Challenges sa celkový majetok 500 najbohatších rodín a jednotlivcov vo Francúzsku v uplynulom roku zvýšil o takmer 25 percent na viac ako 330 miliárd eur.

12.07.2013 09:09
Peniaze, euro, kufrík Foto:
Ilustračné foto
debata

„Desatina majetku sa nachádza v rukách stotisíciny obyvateľstva,“ upozornil Challenges. Najbohatším Francúzom je podľa jeho údajov hlavný majiteľ najväčšieho svetového výrobcu luxusného tovaru LVMW Bernard Arnault, ktorého majetok dosahuje 24,3 miliardy eur.

Druhé miesto v rebríčku obsadila dedička kozmetického impéria L'Oréal Liliane Bettencourtová spoločne so svojou rodinou (23,2 miliardy eur). Na tretej priečke sa umiestnila rodina maloobchodníka Gérarda Mullieza (19 miliárd eur), napísala agentúra DPA.

Francúzska ekonomika vstúpila v prvom štvrťroku do novej recesie. Hrubý domáci produkt sa znížil o 0,2 percenta, teda rovnakým tempom ako v posledných troch mesiacoch minulého roka. Recesia je zvyčajne definovaná ako dva štvrťroky hospodárskeho poklesu za sebou. Štatistický úrad INSEE minulý mesiac predpovedal, že v celom tomto roku sa HDP zníži o 0,1 percenta.

debata chyba