Vláda pribrzdí výstavbu vo viniciach

Odvod až sto eur za štvorcový meter bude treba zaplatiť pri preradení vinohradníckeho pozemku na stavebný.

17.07.2013 08:12
Vinica, víno, hrozno, vidiek Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Týmto mimoriadnym odvodom chce zabrániť vláda Roberta Fica dramatickému znižovaniu plôch vinohradov na Slovensku. Návrh nového legislatívneho opatrenia by mala vláda prerokovať v septembri tohto roku.

Nové ochranárske opatrenie oznámil v pondelok slovenským vinárom premiér Robert Fico. Chystané vládne opatrenie prichádza po mimoriadne úspešných vystúpeniach slovenských vinárov na prestížnych medzinárodných súťažiach, ako bol šampionát Vinaliies Internationales v Paríži či Concours Mondial de Bruxelles v Bratislave.

Už pri poslednom stretnutí s premiérom apelovali vinári na to, aby vláda podnikla účinné kroky proti rozpredávaniu vinohradov na historicky najlepších polohách. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek teraz pripravuje zmenu legislatívy, ktorá má vysokým stoeurovým odvodom zabrániť zmene vinohradníckej pôdy na stavené pozemky.

„Sme radi, že vláda navrhuje takýto sankčný odvod, pretože v najstaršej slovenskej vinohradníckej oblasti, kde sa nachádzajú jedny z najlepších vinohradov, sme už nenávratne prišli o viac ako tritisíc hektárov vinohradníckej pôdy,“ povedala riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína Jaroslava Kaňuchová-Pátková.

Reputácia slovenských vín aj zásluhou víťazstiev na medzinárodných súťažiach rastie. Domáci spotrebitelia sa opäť vracajú k slovenským vínam.

„Tento návrat nie je vyvolaný len nostalgiou za miznúcimi slovenskými výrobkami, ale aj zistením, že za tie isté peniaze im slovenské víno prináša väčší zážitok,“ poukázal na zmenu v spotrebiteľskom správaní Milan Waldner, generálny riaditeľ Chateau Topoľčianky. „Ak však chcú Slováci piť slovenské víno, nevyhnutne musíme obnoviť staré a založiť nové vinohrady. Vláda počúva náš hlas, čo môže byť začiatok obratu,“ povedal Waldner.

Na Slovensku je teraz registrovaných podľa ministra Jahnátka len okolo 18-tisíc hektárov vinohradov. Vláda mieni v novom programovacom období 2014 až 2020 podporiť vinohradníkov aj tým, že vinohrady zaradené do tzv. integrovaného systému pestovania budú dostávať podporu 400 eur na hektár.

Ďalším ústretovým krokom má byť zjednodušenie verejného obstarávania. Vinohradníci predkladajú veľa malých projektov a náklady na verejné obstarávanie zhoršujú ich návratnosť. Najnovšie by vinohradníkov mal pri obstarávaní rôznych vinohradníckych potrieb zastupovať ich záujmový zväz, čo by malo priniesť zníženie nákladov.

„Vinohrady sú súčasťou slovenskej krajiny, tvoria jej panorámu a zhmotňujú úžasnú pestovateľskú skúsenosť predkov,“ povedal Peter Šulc, predseda PD Mojmírovce, ktoré získalo pre Slovensko jednu z troch veľkých zlatých medailí za Cabernet Sauvignon Rosé na Concours Mondial de Bruxelles. „Buď sa v minúte dvanástej zmobilizujeme, alebo budeme svedkami ďalšieho rozpadu slovenského vinohradníctva.“

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinica #stavba #pozemok