Nokia má nižšie tržby i stratu. Vyšší predaj Lumií nepresvedčil

Fínsky výrobca mobilných telefónov Nokia predal v druhom štvrťroku menej prístrojov, než sa očakávalo, aj keď oproti prvému kvartálu predaj bývalej jednotky na svetovom trhu výrazne stúpol. Strata Nokie sa výrazne znížila, tržby ale stále prudko klesajú. Vyplýva to zo správy firmy.

18.07.2013 13:24
Nokia Lumia 1020 Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Nokia dodala zákazníkom od apríla do júna 7,4 milióna inteligentných telefónov Lumia, čo je oproti prvému štvrťroku nárast o 32 percent. Analytici ale podľa ankety agentúry Reuters čakali odbyt 8,1 milióna prístrojov. Predaj bežných mobilných telefónov dosiahol 53,7 milióna, čo bolo 2,5 milióna pod odhadmi.

Čistá strata Nokie klesla za štvrťrok na 227 miliónov eur z úrovne 1,4 miliardy eur o rok skôr. Tržby sa prepadli o 24 percent na 5,7 miliardy eur. Akcie firmy na helsinskej burze spadli o tri percentá.

Nokia bola od 90. rokov najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete, z prvej priečky ju ale vlani zosadil juhokórejský konkurent Samsung Electronics. Fínskej spoločnosti sa stále príliš nedarí na trhu s inteligentnými telefónmi, kde zaspala nástup konkurentov Apple a Samsung.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Lumia #výsledky #mobil