Detroit zbankrotoval

Zadlžené americké mesto Detroit vo štvrtok požiadalo o bankrotovú ochranu pred veriteľmi.

19.07.2013 00:00
Detroit, bankrot Foto: ,
Detroit na leteckej snímke z 17. júla 2013. Detroit sa stal najväčším mestom v americkej histórii, ktoré vyhlásilo bankrot.
debata (108)

Podľa súdnych dokumentov ide o najväčší mestský bankrot v dejinách Spojených štátov. Žiadosť podal krízový finančný manažér Detroitu Kevyn Orr, ktorého za správcu mesta už predtým ustanovil štát. Dlhy Detroitu sa odhadujú na 18,5 miliardy dolárov.

Guvernér štátu Michigan Rick Snyder v súdnych dokumentoch uviedol, že vyhovel žiadosti krízového manažéra podať návrh na konkurz v rámci kapitoly deväť tamojšieho konkurzného zákona. „Je jasné, že finančné ťažkosti Detroitu sa bez tohto kroku nedajú riešiť,“ citovala Snydera agentúra Reuters.

Detroit, v ktorom kedysi žili dva milióny ľudí, sa preslávil najmä automobilovým priemyslom. Teraz je symbolom hospodárskej krízy v Spojených štátoch a vyhlásením bankrotu sa pravdepodobne začína písať úplne nová kapitola mesta.

Bezdomovec prechádza po detroitskej ulici.... Foto: SITA, Carlos Osorio
Detroit Bezdomovec prechádza po detroitskej ulici. Mesto Detroit vyhlásilo 18. júla bankrot.

Detroit je najchudobnejším veľkým mestom v Spojených štátoch a viac ako tretina jeho obyvateľov žije pod oficiálnou hranicou chudoby. V meste podľa agentúry Reuters dochádza k rozkladu základných služieb ako sú polícia a požiarny zbor.

Detroit oznamuje bankrot v reportáži Fox News

Miera zločinnosti je v Detroite najvyššia z amerických veľkomiest. V meste nefunguje 40 percent verejného osvetlenia a v prevádzke je iba tretina mestských sanitiek.

Počet obyvateľov Detroitu od roku 2000 do roku 2010 klesol o štvrtinu na 713 777 ľudí. Bol najnižší od roku 1910, vtedy v meste žilo 466 000 ľudí.

108 debata chyba