Únia vraj chystá podporu jadra, Nemcom sa to nepáči

Európska únia chce umožniť členským krajinám, aby mohli dotovať energetické koncerny pri výstavbe a prevádzke jadrových elektrární rovnako, ako teraz môžu podporovať producentov energií z obnoviteľných zdrojov.

19.07.2013 10:36
Mochovce Foto:
Ilustračné foto
debata

Napísal to v piatok nemecký denník Süddeutsche Zeitung s odvolaním sa na návrh pripravovanej smernice Európskej komisie. Tú podľa denníka podporujú Česko, Francúzsko, Británia a Litva, proti je Nemecko, ktoré plánuje všetky svoje jadrové elektrárne do roku 2022 zatvoriť.

Návrh smernice podľa denníka označuje rozvoj jadrovej energetiky za jeden z cieľov EÚ. K jeho dosiahnutiu bude môcť byť použitá aj štátna pomoc na „vybudovanie a prevádzku jadrovej elektrárne“, píše sa podľa Süddeutsche Zeitung v materiáli. Smernica má dať investorom už od počiatku právnu istotu možnej pomoci zo strany štátu. Úrady ale budú musieť napríklad preukázať, že chystaná elektráreň je potrebná na zabezpečenie dodávok energie a že nevyhnutné investície do nej sú príliš vysoké, aby ich bolo možné pokryť výlučne zo súkromných zdrojov.

Európsky komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia chce návrh smernice predložiť po letných prázdninách a schválený by mal byť na začiatku budúceho roka. Proti jeho plánu sa podľa mníchovského denníka už postavila nemecká vláda, ktorá však voči nemu nemôže použiť právo veta. Podporujú ho, naopak, Česko, Francúzsko, Británia a Litva, ktoré sa chystajú stavať ďalšie jadrové prevádzky. To isté plánujú aj Fínsko, Slovensko, Poľsko či Lotyšsko, pripomenul Süddeutsche Zeitung, podľa ktorého je tak značne neisté, či sa Berlín so svojím postojom presadí.

V EÚ je podľa nemeckého denníka takto zatiaľ upravená len podpora pre takzvané zelené energie. To súvisí s cieľom únie, aby do roku 2020 pochádzala pätina vyrobenej elektriny z obnoviteľných zdrojov, ako sú slnko alebo vietor. EK tak teraz chce energiu z jadra postaviť na roveň so „zelenou“. Argumentuje pritom tým, že obe sú nízkouhlíkové.

Ak by chcel v súčasnosti niektorý z členských štátov subvencovať jadrovú elektráreň, musí o povolenie v každom jednotlivom prípade žiadať Brusel. Preverovanie týchto žiadostí trvá podľa Süddeutsche Zeitung zvyčajne veľmi dlho a investor navyše nemá istotu, že výsledok bude pozitívny.

Podľa denníka vidia ochrancovia životného prostredia v chystanej norme ohrozenie pre nemeckého plánu úplného odklonu od jadrovej energetiky. „Ohrozuje nielen nemeckú politiku životného prostredia, ale aj ekonomiku,“ tvrdí hovorca európskej odnože organizácie Greenpeace Mark Breddy. Kritikom sa nepáči ani skutočnosť, že EK neupravuje aj otázku ručenia. „Solárne elektrárne musia byť poistené, u jadrových ručia naďalej občania,“ uviedol europoslanec Zelených Claude Turmes.

Predminuloročná nehoda v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima podľa neho stála 100 miliárd eur, v Európe si ale prevádzkovatelia svoje zariadenia poisťujú maximálne do jednej miliardy eur. Práve po katastrofe vo Fukušime sa rozhodla berlínska vláda postupne odstaviť všetky jadrové prevádzky v krajine.

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #jadrová #elektráreň #Európska komisia