Detroitu sa nedarí ani zbankrotovať, podľa súdu má žiadosť stiahnuť

Súd v americkom štáte Michigan nariadil správcovi zadlženého mesta Detroit, aby stiahol žiadosť o bankrotovú ochranu pred veriteľmi.

20.07.2013 11:25
Detroit, bankrot Foto: ,
Detroit na leteckej snímke z 17. júla 2013.
debata (41)

Sudkyňa Rosemarie Aquilinaová v piatok uviedla, že zákon z roku 2012, ktorý umožnil schválenie žiadosti michiganskými guvernérom Rickom Snyder, je v rozpore s Michiganskou ústavou. Informovala o tom agentúra Reuters. Michiganský prokurátor Bill Schuette se proti tomuto rozhodnutiu na pokyn guvernéra okamžite odvolal.

Detroit sa vo štvrtok stal najväčším mestom v dejinách Spojených štátov, ktoré o bankrotovú ochranu požiadalo. Dlhy Detroitu sa odhadujú na 18,5 miliardy dolárov.

Detroit, ktorý mal kedysi dva milióny obyvateľov, sa preslávil najmä automobilovým priemyslom. Teraz je v Spojených štátoch symbolom hospodárskej krízy.

Detroit je najchudobnejším veľkým mestom Spojených štátov a viac ako tretina jeho obyvateľov žije pod oficiálnou hranicou chudoby. V meste podľa agentúry Reuters dochádza k rozkladu základných služieb, ako sú polícia a požiarny zbor.

Miera zločinnosti je v Detroite najvyššej z amerických veľkomiest. V meste nefunguje 40 percent verejného osvetlenia a v prevádzke je iba tretina mestských sanitiek.

Bankrot by pomohol, tvrdí michiganský guvernér

Guvernér štátu Michigan Rick Snyder je presvedčený, že bankrot by Detroitu priniesol väčšiu bezpečnosť v uliciach a zlepšenie mestských služieb. Kancelária prezidenta Baracka Obamu však už dala najavo, že mesto podporu federálnej vlády čakať nemôže a to isté naznačil aj viceprezident Joe Biden.

„Je to pre nás príležitosť, ako zastaviť 60 rokov trvajúci úpadok,“ vyhlásil Snyder. Občania sa môžu tešiť na zlepšenie služieb, ktoré boli dlho „neprijateľné“, do­dal.

Tiež veritelia by teraz mali získať jasnú predstavu o záväzkoch, pretože zatiaľ sa nevie, koľko a či vôbec dostanú zaplatené. Bankrotový proces by mal stanoviť „toto je dlh, ktorý bude vyrovnaný,“ povedal guvernér.

Hoci sa podanie žiadosti o ochranu pred veriteľmi už niekoľko mesiacov očakávalo, vývoj, ktorý mesto teraz čaká, je stále nejasný. Bankrot môže znamenať, ako uvádza agentúra AP, že Detroit bude prepúšťať zamestnancov, rozpredá majetok, zvýši poplatky alebo obmedzí základné služby ako odvoz odpadu a odpratávanie snehu, ktoré sú už teraz obmedzené.

Krízový správca mesta Kevyn Orr, ktorého v marci dosadil stať Michigan, aby zastavil „voľný pád“, tvrdí, že Detroit bude naďalej platiť účty a zamestnancov. Právny expert na bankroty Michael Sweet z konzultačnej spoločnosti Fox-Rothschild ale neskrýva pochybnosti. „Nemusia platiť nikomu, komu nechcú. A nikto ich nemôže zažalovať,“ povedal.

Biely dom oznámil, že mesto sa musí spoliehať v súčasných problémoch samo na seba a že pomoc vlády nemôže očakávať. Hovorca Bieleho domu Amy Brundageová ale dodala, že prezident Barack Obama situáciu v Detroite pozorne sleduje a je odhodlaný s mestom „úzko spolupracovať“.

„Môžeme pomôcť Detroitu?“ povedal Biden v odpovedi na otázku novinárov o prípadnej federálnej pomoci mestu. „Nevieme,“ dodal.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Detroit #bankrot