Pri europrojektoch budú vláde radiť KPMG a stengl

Pri tvorbe, riadení a hodnotení projektov a programov financovaných z fondov Európskej únie, Nórskeho a Švajčiarskeho finančného mechanizmu budú Úradu vlády SR radiť spoločnosti KPMG Slovensko spol. s r.o. a stengl a.s.

21.07.2013 12:36
Peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Štvorročnú zákazku za pôvodnú predpokladanú cenu 22,776 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) získali vo verejnej súťaži spomedzi piatich predložených ponúk na základe výsledku elektronickej aukcie.

Súčasťou uzavretej rámcovej zmluvy sú aj poradenské služby pre Centrálny koordinačný orgán pre využívanie fondov Európskej únie, ktorý je na úrade vlády, ako aj hodnotenie Operačného programu Informatizácia spoločnosti a taktiež poradenské služby pri riadení projektov Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby. Poradenstvo bude financované z európskych peňazí a zo štátneho rozpočtu cez Operačný program Informatizácia spoločnosti.

„Finančný rámec 22 776 000 eur bude možné využívať v období štyroch rokov od podpisu rámcovej dohody. Samotné čerpanie rámcovej dohody sa uskutoční na základe podpísaných čiastkových zmlúv, z ktorých vyplynie aj reálna finálna suma,“ informoval úrad vlády. „Víťazné konzorcium okrem splnenia formálnych podmienok ponúklo v elektronickej aukcii najnižšie jednotkové ceny. Priebeh verejnej súťaže nebol spochybnený žiadnym z uchádzačov ani treťou stranou,“ dodal úrad vlády. Ďalších účastníkov tendra ani ich ponuky neprezradil.

Odhadované náklady poradenských služieb vychádzali z plánovaného rozsahu 292 tis. osobohodín v priemere za 78 eur za hodinu experta. Vysúťažené jednotkové ceny sú nižšie, na úrovni priemerne 64,50 eur za hodinu. Pri využití predpokladaného množstva hodín za uvedenú priemernú vysúťaženú cenu by celková hodnota poradenských služieb mohla dosiahnuť 18,334 mil. eur bez DPH.

„Hodinové sadzby sú výsledkom súťaže – aukcie a sú nemenné počas doby platnosti rámcovej dohody. Vo všeobecnosti je konečná hodinová sadzba nízka a aplikovateľná iba pri väčších projektoch,“ uviedol riadiaci partner KPMG Slovensko Ľuboš Vančo. Maximálne hodinové sadzby boli podľa neho definované samotnými podmienkami súťaže, konečné sadzby sú verejne dostupné a je ich niekoľko.

„Aukcia trvala dve hodiny, prebehla štandardne a bez technických problémov. Prístup k nej je vec obchodnej stratégie každého uchádzača, určite však vyžaduje okamžitú adaptáciu na aktuálne okolnosti,“ dodal Vančo. Výberový proces bol podľa neho časovo a technicky náročný a ukončený elektronickou aukciou, kde konzorcium v zložení KPMG Slovensko a stengl ponúklo najnižšiu cenu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #eurofondy #KPMG #stengl