Česi posielajú na D1 kontrolu, peniaze za prácu navyše si budú strážiť

V Česku pripravili opatrenia, ktoré majú prísne strážiť navyšovanie cien pri dopravných projektoch.

23.07.2013 05:39
Koniec diaľnice, diaľnica, značka Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Česko pošle v utorok na problémový úsek diaľnice D1 medzi obcami Lhotka a Velká Bíteš kontrolu. Dohodli sa na tom zástupcovia štátneho fondu dopravy a Ředitelství cest a dálnic (ŘSD) s ministrom dopravy Zdeňkom Žákom. Kontroly sa má zúčastniť vedenie rezortu, fondu dopravy aj ŘSD, uviedol hovorca ministerstva Tomáš Neřold.

Modernizácia úseku sa nedávno zastavila, keď zhotovitelská firma OHL ŽS požadovala preplatenie nadpráce kvôli údajne horšiemu stavu komunikácie, ako predpokladal projekt. Žák potom firme pohrozil vypovedaním zmluvy, ak práce neobnovia. OHL oznámila, že začne znovu stavať v utorok o 08:00.

„Na ďalších modernizovaných úsekoch D1 sú rovnaké problémy, stavia sa tam, rokuje sa tam a platia pre ne rovnako tvrdé opatrenia ako pre tento inkriminovaný úsek,“ uviedol minister.

Štátna kontrola je jedným zo siedmich bodov, na ktorých sa v pondelok štátne investorské organizácie s ministrom dohodli aby udržali náklady na práce nad rámec dopravných projektov pod kontrolou.

Podľa dohody budú náklady na práce navyše schvaľované dopredu, nie spätne, ako to bolo doteraz. Každá takáto práca bude musieť byť zdôvodnená a vyúčtovaná a každý, kto ju schváli, za ňu ponesie osobnú zodpovednosť. Zistení vinníci za prácu navyše budú čeliť pracovnoprávnej a trestnej zodpovednosti. Z každej práce navyše tiež prijmú investori systémový záver, aby sa neopakovala. V prípade chýb projektov bude štát žiadať náhradu škody od projektanta.

Po odstránení betónových dosiek z krajnice vozovky na úseku D1 sa ukázalo, že je diaľnica v horšom stave, než s akým počítal projekt opráv. Únosnosť na krajnici je menšia, a nemožno tak položiť nový povrch ani v jednom jazdnom páse. Preto OHL stavbu zastavila.

Hovorca OHL ŽS Taťjana Pelíškova v pondelok popoludní oznámila, že firma znovu začne práce na diaľnici v utorok od ôsmich hodín ráno. Zopakovala, že sa firma s ŘSD dohodla na technickom spôsobe riešenia opravy.

„Naša spoločnosť na základe tejto zhody podniká konkrétne kroky v oblasti spracovania realizačných dokumentov tak, aby sme po ich schválení zo strany objednávateľa mohli postupne začať stavebné práce už v utorok od 8.00 h,“ uviedla Pelíškova.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Česko #D1 #diaľnice