Federálny súd pozastavil žaloby proti bankrotu Detroitu

Federálny bankrotový súd v stredu pozastavil prejednávanie žalôb proti žiadosti Detroitu o ochranu pred veriteľmi na súdoch štátu Michigan.

24.07.2013 22:11
Detroit, bankrot Foto: ,
Detroit na leteckej snímke z 17. júla 2013. Detroit sa stal najväčším mestom v americkej histórii, ktoré vyhlásilo bankrot.
debata (4)

Sudca Steven Rhodes v prvý deň rozhodol, že všetky žaloby týkajúce sa bankrotu Detroite sa budú prejednávať u neho. Krízový správca Detroitu Kevyn Orr požiadal minulý štvrtok súd o ochranu mesta pred veriteľmi. Dlhodobo upadajúce centrum amerického a kedysi aj svetového automobilového priemyslu sa stalo najväčším mestom v americkej histórii, ktoré takýto krok urobilo.

Proti rozhodnutiu mesta podali tri žaloby súčasní a penzionovaní mestskí zamestnanci a penzijné fondy. Žalujúci sa obávajú, že prechod mesta do bankrotového režimu povedie k zníženiu dôchodkov.

V piatok michiganská sudkyňa Rosemarie Aquilinaová nariadila mestu, aby svoju žiadosť o bankrotovú ochranu stiahlo, kým súdy o žalobách nerozhodnú. Argumentovala tým, že žiadosť bola podaná v rozpore s Michiganskou ústavou. Tieto žaloby už v pondelok zamietol Michiganský odvolací súd a stredajšie rozhodnutie federálneho súdu je veľkým víťazstvom pre zástupcov mesta.

Mesto od sudcu Rhodesa žiadalo, aby pozastavil rokovania už predložených žalôb veriteľov a zabránil podávaniu nových žalôb. Sudca Rhodes vyhlásil, že vo federálnych zákonoch ani v ústave nestojí nič, čo by štátnemu súdu dávalo rovnakú právomoc, akú majú federálne bankrotové súdy.

Otázka penzií mestských zamestnancov bude v celom spore kľúčová, pretože bez nich zníženia na únosnú úroveň sa mesto podľa krízového správcu nespamätá. Dlhy Detroitu sa odhadujú na 18,5 miliardy dolárov.

Kolíska amerického automobilového priemyslu trpí od 60. rokov silným odlivom ľudí v dôsledku uzatvárania automobilových tovární a rasových animozít. Jej populácia z vrcholu približne 1,8 milióna z počiatku 50. rokov klesla vo vlnách odlivu belošského obyvateľstva na približne 700-tisíc. Teraz je Detroit v Spojených štátoch symbolom úpadku, zločinnosti a sociálneho rozvratu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Detroit #bankrot #veriteľ