Pivo po dobrej úrode jačmeňa nezlacnie

Sladovníckeho jačmeňa sa urodí tohto roku viac ako vlani, ale na zníženie cien piva to zrejme nebude stačiť. Po prvom polčase zberu druhej najdôležitejšej letnej obilniny sú opatrní v odhadoch cien tak pivovarníci a sladovníci, ako aj poľnohospodári. Od priam saharských horúčav zrno zahára. Až žatevný účet ukáže, koľko je hodné zrno i pivo z novej úrody.

26.07.2013 20:00 , aktualizované: 27.07.2013 15:00
Pivo je sladkobôľny nápoj Foto:
Ilustračné foto
debata (23)

Prvá tretina žatvy priniesla pestovateľom jačmeňa výborné výsledky. Tam, kde na jar včas zasiali a zber skončili ako napríklad družstevníci v Rybanoch tento týždeň, sú spokojní. „Zobrali sme 5,45 tony priemerne z hektára, a keďže sme včas uzavreli kontrakt, máme aj dobrú cenu – 220 eur za tonu jačmeňa,“ povedal predseda družstva Jaroslav Jaško.

Rybianske družstvo dlhodobo patrí k špičkovým pestovateľom jačmeňa a na rozdiel od mnohých iných poľnohospodárov sa nevzdalo pestovania tejto plodiny ani vtedy, keď iní začali uprednostňovať repku či kukuricu. Dokázalo sa totiž na trhu vždy presadiť vysokou kvalitou. Celkove však na Slovensku v priebehu minulého desaťročia klesla plocha sladovníckeho jačmeňa o viac ako stotisíc hektárov – z 269-tisíc v roku 2003 na tohtoročných 100-tisíc hektárov.

Dôvodom zníženia plôch bol pád cien sladu. Razantné zníženie výmery síce prinieslo v ostatných rokoch konsolidáciu cien, ale tohtoročná lepšia úroda hrá viac do karát spracovateľom ako pestovateľom, z ktorých mnohí neuzavreli kontrakty. Práve farmári s voľnou pestovateľskou kartou, teda bez zmlúv na úrodu jačmeňa, teraz tŕpnu, akú cenu sladára vygeneruje trh.

„Ceny jačmeňa začali padať,“ hovorí viceprezident Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Rudolf Zajac. Pestovatelia so zmluvami majú istých 200 až 215 eur, ale väčšina farmárov sa dohodla iba na dodanom množstve a nie na cene jačmeňa. Ten napríklad českí poľnohospodári ponúkajú do Nemecka už za 185 eur za tonu. To je cena, ktorá sa farmárom nepáči. Keby sa táto cena udržala, mohla by byť predzvesťou poklesu cien sladu.

Najväčší producent piva a zároveň majiteľ najväčšej slovenskej sladovne spoločnosť Heineken Slovensko je však v odhadoch opatrná. „Treba pozberať veľkú časť úrody, odpoveď na otázku, aká bude cena sladu, je predčasná,“ reagovala na otázku Pravdy hovorkyňa spoločnosti Heineken Slovensko Hana Šimková. Určí ju množstvo a kvalita sladovníckeho jačmeňa.

O cene sladu sa nerozhodne podobne ako pri pšenici na Slovensku, ale v Európe. Francúzi už vyslali signál, že majú dobrú úrodu vrátane ozimného sladovníckeho jačmeňa, povedal v tejto súvislosti Rudolf Zajac. Na druhej strane viaceré slovenské sladovne už musia nakupovať surovinu v zahraničí. „Na východnom Slovensku nakúpime len 50 percent jačmeňa, zvyšok hľadáme buď na západnom Slovensku, alebo v Maďarsku,“ povedal Milan Lapišák zo Sladovne Michalovce.

Podľa údajov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sa do 22. júla pozberalo takmer 30 percent plôch jačmeňa s priemernou hektárovou úrodou 4,43 tony. Odhaduje sa, že na sklonku týždňa je pozberaný jačmeň zhruba z polovice výmery. Údaj o úrode chýba. Farmári ani odberatelia nechcú kvôli cenám odkrývať karty. Podľa Milana Lapišáka však po žatve zostanú ceny piva s najväčšou pravdepodobnosťou na súčasnej úrovni.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #slad #sladový jačmeň #Rybianske družstvo