Orbán môže odplašiť zahraničných investorov, znie z Rakúska

Maďarský premiér Viktor Orbán riskuje že odplaší investorov populistickými krokmi, ktoré sú naplánované na rok 2014 a pravdepodobne poškodia zahraničné firmy pôsobiace v krajine. Pre rakúsky denník Der Kurier to povedal vysoký predstaviteľ banky Bank Austria.

29.07.2013 10:25
Peniaze, jen, libra, dolár euro Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Maďarská banková asociácia je v neustálom dialógu s vládou, „je ale ťažké predpovedať, čo premiér Orbán a jeho kabinet plánujú urobiť,“ povedal Gianni Franco Papa, regionálny východoeurópsky šéf Bank Austria, ktorá patrí do skupiny UniCredit. „Maďari riešia problémy veľmi inovatívnym spôsobom. Každú chvíľu ohlasujú nové opatrenia. Hrajú sa však s ohňom. Maďarsko už teraz investori vnímajú veľmi skepticky – investuje sa menej,“ vyhlásil Papa pre rakúsky denník s tým, že Orbán riskuje ďalšiu stratu dôvery investorov.

Maďarský predseda vlády ohlásil zatiaľ neupresnené opatrenia, ktorými chce pomôcť domácnostiam nezvládajúcim splácať hypotéky v cudzích menách. Do nich Maďarov podľa Orbána banky nalákali podvodne. Finančné domy sa teraz obávajú, že náklady na záchranu neplatičov budú musieť znášať sami. Banky v Maďarsku si pritom nemôžu dovoliť zaplatiť náklady na realizáciu premiérovho plánu, keďže nečakané dane a spätne platné bezúročné obdobia pre veriteľov už finančné domy v krajine od roku 2010 stáli 3,6 mld. eur, povedal Papa pre Der Kurier.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Maďarsko #Rakúsko #Viktor Orbán #investori