Transpetrol alebo ministerstvo o ropovode klamú, tvrdia aktivisti

Občianske združenie Nie ropovodu tvrdí, že ministerstvo hospodárstva alebo spoločnosť Transpetrol klamú verejnosť o výstavbe ropovodu cez Bratislavu do Rakúska.

31.07.2013 13:22 , aktualizované: 17:19
Transpetrol Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„Minister hospodárstva (Tomáš Malatinský – pozn. red.) sa počas stretnutia so županom vyjadril, že nie je nič rozhodnuté a je možnosť, že v hre je stále Karpatský koridor,“ uviedol na stredajšej tlačovej konferencii Miroslav Dragún, predseda občianskeho združenia Nie ropovodu.

Podľa jeho vyjadrení sa aktivisti v utorok dozvedeli, že rezort hospodárstva už na rakúskej strane celkovo preinvestoval cez spoločnosť Bratislava-Schwechat Pipeline (BSP) 12,5 mil. eur, z čoho slovenská strana zaplatila 9,25 mil. eur. „Tieto peniaze boli podľa zástupkyne Transpetrolu použité na výkup pozemkov pre ropovod Bratislava – Schwechat Pipeline na napájací bod v rakúskom Kitsee,“ uviedol Dragún.

Kritizoval tiež, že rezort hospodárstva sa chváli tým, že ropovod sa má stať strategickým v rámci projektov spoločného záujmu EÚ. „Zabudol ale povedať, že MH zásadne porušuje nariadenie Európskej komisie v sekcii transparentnosť a komunikácia s verejnosťou,“ vyčítal Dragún. V nariadení sa podľa neho hovorí o tom, že investor projektu je povinný otvorene komunikovať s verejnosťou a pripravovať verejné diskusie už od prípravnej fázy projektu.

„Na Slovensku sa nekonali žiadne,“ skonštatoval. Dragún rezortu hospodárstva taktiež vyčítal, že tají všetky materiály spojené s projektom a do dnešného dňa nepredstavil žiadnu ekonomickú ani technickú analýzu projektu. Navyše, hovorkyňa Transpetrolu sa mala podľa jeho slov vyjadriť, že projekt ropovodu Bratislava-Schwechat Pipeline je takmer na 100 % hotový.

Ministerstvo: Aktivisti vytvárajú nekompetentný o­braz

Ministerstvo hospodárstva vo svojom stanovisku uvádza, že aktivisti jednoznačne nemajú dôveryhodný zdroj informácií a svojou prílišnou aktivitou vytvárajú nepravdivý a nekompetentný obraz o celom projekte. Ako ďalej uviedol hovorca rezortu Stanislav Jurikovič, z celkovej sumy 12,5 mil. eur tvorí podiel štátu 76 %. „Časť z týchto prostriedkov si vyžiadali štúdie realizovateľnosti a technické, technologické, geologické, ekonomické či iné projekty,“ dodal. Majoritná časť prostriedkov z uvedenej sumy (zhruba 8,5 mil. eur) smerovala podľa jeho slov predovšetkým na zabezpečenie výkupu pozemkov a práv prechodov (ROW) na území Rakúska, kadiaľ povedú až dve tretiny trasy ropovodu BSP (približne 60 km).

„Táto trasa je dnes pripravená takmer na 100 %,“ uviedol Jurikovič. Jej vysporiadanie bolo realizované najmä v roku 2009 a odvtedy je podľa MH SR potrebné každoročne investovať do aktualizácie ROW a ďalších práv. „Dokumentácia k takto vykúpenej a vysporiadanej trase je rozsiahla a je súčasťou každoročného nadnárodného auditu tak v spoločnosti OMV, ako aj Transpetrol,“ doplnil.

Verejnú diskusiu považuje ministerstvo hospodárstva za potrebnú vtedy, keď pôjde už o konkrétne trasovanie a detailné riešenie trasy. „Dnes sme vo fáze, kedy je potrebné schváliť územný plán, v ktorom bude regulatív, ktorý hovorí o umiestnení tohto ropovodného prepojenia,“ vysvetľuje Jurikovič. Až potom sa podľa jeho slov bude môcť vytvárať trasa, ku ktorej bude verejná diskusia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ropovod #Schwechat #aktivisti