Strauss-Kahn by mohol byť poradcom srbskej vlády

Bývalý šéf Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn by sa mohol stať poradcom srbskej vlády, ktorá ho oslovila s ponukou na spoluprácu. Agentúru Reuters o tom v stredu informoval srbský vicepremiér Aleksandar Vučić.

01.08.2013 11:08
Dominique Strauss-Kahn Foto:
Dominique Strauss-Kahn
debata (2)

Vládni tajomníci podľa Vučića oslovili spolupracovníkov bývalého šéfa amerického fondu v utorok. Vláda okrem toho komunikuje aj s potenciálnymi kandidátmi na zaplnenie poradenských postov z Veľkej Británie, informoval nemenovaný zdroj blízky vicepremiérovi. Cudzinci bez prepojenia na domácu politiku budú menej náchylní na podplácanie, povedal Vučić s tým, že by pri novom kabinete chcel minimálne dvoch ľudí zo zahraničia. Strauss-Kahn však podľa jeho hovorcu zatiaľ žiadnu konkrétnu ponuku od Belehradu nedostal.

„Potrebujeme týchto ľudí, ktorí vedia viac než my, a od ktorých sa naši ľudia môžu veľa naučiť. Budem to presadzovať bez ohľadu na to, koho to nahnevá,“ vyhlásil vicepremiér, ktorého úlohou je okrem iného aj boj proti korupcii vo vysokej politike. Ten je kľúčovou prioritou EÚ a Srbsko by prístupové rokovania s úniou malo začať v januári. Investorov však straší rastúci štátny dlh a politické spory o tom, kto sa stane ministrom financií prakticky pochovali šancu Belehradu na preventívnu dohodu o úvere od MMF.

Dominique Strauss-Kahn svoje miesto vo svetovej ekonomickej špičke stratil v roku 2011, keď jeho prezidentskú kampaň vo Francúzsku zmaril sexuálny škandál v USA. V rozhovore, ktorý v stredu odvysielala ruská štátna spravodajská televízia Rossija-24, Strauss-Kahn spomenul, že pracuje ako poradca pre vlády a firmy v Rusku, Afrike a Latinskej Amerike.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominique Strauss-Kahn #poradca #Srbsko