Hypotéky by zlacneli, ak by banky chceli

Obdobie zlacňovania hypoték by aktuálne nemuselo byť na konci, ako to tvrdia banky.

02.08.2013 20:00 , aktualizované: 03.08.2013 15:00
hypotéka, úver, zmluva, advokát, notár Foto:
Ilustračné foto
debata (46)

Podmienky na pokles úrokov podľa odborníkov sú, ale banky ich nevyužívajú. Ide o dôsledok slabšej konkurencie na malom slovenskom trhu, na ktorom na rozdiel od cudziny nebadať veľké marketingové kampane lacnejších bánk. Neoslovení spotrebitelia aj preto húfne nereagujú na lacnejšie ponuky, čoho odrazom je potom výška úrokov.

Úrokmi si potom banky môžu vynahrádzať rastúce náklady, ktoré sú aj odrazom štátnej regulácie. Úrady zodpovedajúce za stav súťaže sú pritom na banky zatiaľ krátke. Slováci aj preto platia po Cypre najvyššie úroky za poskytnutie pôžičky na bývanie v eurozóne. Po započítaní všetkých poplatkov si lacnejšie požičiavajú aj ľudia v Grécku, Španielsku či Portugalsku. V porovnaní so Slovákom vyjde Gréka za celú dobu splácania stotisícová hypotéka splatná o tridsať rokov až o 24-tisíc eur lacnejšie.

Slovenské banky obhajujú drahšie úvery vysokou nezamestnanosťou, nižšími platmi, výškou úrokov na slovenských štátnych dlhopisoch či slabším sociálnym systémom. Lenže zdroje na požičiavanie peňazí majú banky približne rovnako drahé ako na západe a počet nesplatených úverov je menší ako v krajinách zachraňovaných z eurovalu.

Priestor na zlacňovanie tak podľa odborníkov existuje. „Pri vkladoch sú úroky podobne vysoké ako na západe, banky tak nemajú drahšie zdroje na požičiavanie, ale napriek tomu sú úroky pri pôžičkách jedny z najvyšších v eurozóne,“ povedal riaditeľ spoločnosti Symsite Research Vladimír Dohnal.

Na porovnanie, po započítaní všetkých poplatkov získa obyvateľ krachujúceho Grécka úver na bývanie s ročným úrokom 2,98 percenta. Mesačná splátka hypotéky vo výške 100-tisíc eur splatnej o tridsať rokov ho tak vyjde na 423 eur. Podľa údajov z Európskej centrálnej banky si Slovák podobné peniaze požičia s ročným úrokom až 4,35 percenta. Mesačná splátka ho tak vyjde na 502 eur. Za tridsať rokov tak z eurovalu zachraňovaný Grék vráti svojej banke 152¤280 eur, kým na záchranu platiaci Slovák až 180¤720 eur. „Ak majú banky pri súčasnej výške úrokov vysoký dopyt po hypotékach, nebudú si dobrovoľne siahať na svoje marže,“ zhodnotil Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančná Hitparáda.

Podľa bánk sú úroky nad štyrmi percentami obrazom obozretne nastavenej trhovej politiky, pri ktorej nehrozia krachy slovenských finančných domov. „Sadzby na Slovensku odrážajú ekonomické podmienky na domácom trhu, čo dokazuje aj skutočnosť, že teoreticky vypočítané sadzby na základe matematických modelov nie sú výrazne odlišné od tých trhových,“ povedal analytik Slovenskej bankovej asociácie Marcel Laznia. Národná banka totiž v analýze finančného sektora za rok 2012 vypočítala optimálny trhový úrok na úrovni štyroch percent.

„Tiež treba povedať, že aj slovenské sadzby na úvery na bývanie idú v čase dole,“ pokračoval hlavný analytik ČSOB Banky Marek Gábriš. Na západe mali ľudia v minulosti nízke úroky aj pre dotovanie zo strany tamojších vlád. Niečo podobné bolo aj na Slovensku, keď štát až šiestimi percentami dotoval hypotéky poskytnuté okolo roku 2000. Rozdiel bol len v tom, že slovenské banky si po poklese úrokov nechali dotáciu od štátu a ľuďom naďalej ponúkali vysoké úroky. V Portugalsku si to finančné domy pri stave konkurencie na trhu nemohli dovoliť a tak je tam dnes priemerný úrok zo všetkých poskytnutých úverov na bývanie na úrovni 1,46 percenta.

„Dôvodom je, že takmer celé portfólio hypoték je priamo závislé od sadzby Euribor plus riziková marža. To znamená, že dramatickým poklesom sadzieb Euriboru v roku 2009 došlo mechanicky k zníženiu aj celkových sadzieb,“ vysvetlil Juraj Valachy, analytik Tatra banky. Portugalčania si rekordne nízke úroky zafixovali na viac rokov, čím získali prvenstvo v tabuľke najlacnejších úverov v eurozóne a banky im úroky nemôžu zvýšiť ani pri súčasných problémoch.

„Podľa našich prepočtov je celkové úročenie úverov 1,95 percenta, zatiaľ čo na depozitnej strane domácnosti dostavajú úročenie 2,75 percenta za termínované vklady,“ priblížil Valachy. Finančné domy pritom hlavne na pôžičkách zarábajú peniaze na vyplatenie vkladov ľudí.

„Stabilita takéhoto bankového sektora je veľmi vratká a v dlhodobom horizonte absolútne neudržateľná,“ uviedol Valachy. Nové hypotéky portugalské banky dnes už neponúkajú tak lacno a priemerný úrok sa vyšplhal na 3,18 percenta, stále je to však výrazne menej ako na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #peniaze #hypotéka