V cyperských bankách si už možno otvárať nové účty

Stalo sa tak prvýkrát od dohody o medzinárodnej finančnej pomoci zadlženému ostrovu. Podľa agentúry AP možno tento krok chápať ako snahu cyperských úradov nalákať sporiteľov, aby opäť ukladali svoje peniaze do cyperských bánk.

03.08.2013 12:33
Euro, peniaze, mince Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Cyperské bankové účty sú pod prísnou kontrolou od marca, keď si krajina dohodla pomoc medzinárodných veriteľov. Na nové účty sa ale vzťahuje množstvo podmienok.

Ministerstvo financií okrem iného oznámilo, že na nových termínovaných vkladoch musí byť počiatočná suma najmenej 5000 eur v hotovosti. Počas troch mesiacov účty nemožno uzavrieť.

Cyprus sa v marci dohodol s medzinárodnými veriteľmi na záchrannom úvere v objeme desať miliárd eur. Dohodu však sprevádzajú prísne podmienky vrátane zhabania časti vkladov v cyperských bankách a redukcie prebujneného bankového sektora.

Krajina na základe podmienok finančnej pomoci uzavrela banku Laiki, čo je druhá najväčšia banka na Cypre, veľkých vkladateľa donútila prispieť k rekapitalizácii najväčšej banky v krajine Bank of Cyprus. Jej rekapitalizácia bola dokončená v utorok. Peniaze z vkladov mali pomôcť zvýšiť jej kapitálovú ochranu v prípade ďalších finančných otrasov.

Cyperské úrady tvrdia, že ukazovateľ, ktorý meria schopnosť banky ustáť prípadné finančné šoky, sa teraz pohybuje okolo 12 percent, teda nad deväťpercentným minimom.

Bank of Cyprus oznámila, že zníži počet pracovníkov o štvrtinu. Finančnú skupinu tak na základe programu pre odchod do dôchodku opustí približne 1370 zamestnancov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Bank of Cyprus #Cyprus #účty