Železnice dali internet aj do rýchlikov

Bezdrôtové internetové pripojenie vo vlakoch osobného dopravcu môže využívať omnoho viac ľudí. Kým doteraz bolo wifi len vo vozňoch prvej triedy InterCity vlakov, od začiatku augusta je pripojením pokrytý každý IC vlak. A na rad prišli aj bežné rýchliky či niektoré prímestské spoje.

05.08.2013 07:39
Vlak, tablet, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Vlaky sa tak pri tejto službe priblížili k autobusom. Tak vlakový prepravca, ako aj autobusové spoločnosti lákajú ľudí, aby presadli z áut.

"Zainvestovali sme do vybavenia wifi pripojenia, to už je od začiatku augusta v celom IC vlaku. Pribudlo 34 vozňov, v ktorých bude wifi zadarmo. Teda vo všetkých veľkokapacitných vozňoch. To sú také, ktoré majú v strede uličku, nie kupé,“ potvrdil generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Pavol Gábor pre denník Pravda.

Ako ďalej vraví Gábor, wifi sa postupne dostane do veľkej väčšiny rýchlikov. "V každom rýchliku v jednom vozni prvej triedy a v jednom vozni druhej triedy bude bezplatné pripojenie. Platí to na trase Bratislava – Žilina – Košice,“ spresňuje. Sprevádzkovať internetové pripojenie vo vlakoch vyšlo osobného dopravcu na vyše 100-tisíc eur.

V štrnástich rýchlikoch R 600 až 613, premávajúcich na trase Bratislava – Košice, bude wifi samozrejmosťou. Internet bude navyše k dispozícii aj v rýchlikoch R 702 a R 703 na trase Bratislava – Žilina a späť; v rýchliku R 763 na trase Poprad Tatry – Košice a vo vlakoch REX 909 a REX 902 na trase Košice – Humenné. Vždy pôjde o jeden vozeň 1. triedy a jeden vozeň 2. triedy.

Šéf železničnej spoločnosti upozorňuje, že cestujúci môže prechádzať územím, kde akurát signál vypadne. "Samozrejme, v tuneloch a ešte máme oblasť okolo Liptovskej Mary, kde signál vypadáva. Ale cestujúci ani nemusí zbadať, že vypadol signál, pretože sa môže o 20 sekúnd obnoviť,“ hovorí Gábor.

Internetové pripojenie bude aj súčasťou regionálnych osobných vlakov, ktoré sa idú kúpiť z prostriedkov Európskej únie. Ide o 29 vlakov. "Nové vlaky kúpené z eurofondov, ktoré budú jazdiť na regionálnych trasách, už budú mať wifi pripojenie,“ tvrdí Gábor. Z peňazí EÚ sa kúpilo aj 32 moderných jednotiek, ktoré jazdia na západe krajiny medzi Kútmi a Štúrovom alebo Bratislavou a Novým Mestom nad Váhom, ale aj na východe v okolí Humenného, Medzilaboriec, Stakčína, Prešova a Košíc. Majú síce klimatizáciu, bezbariérový prístup, zásuvky na notebook, pohodlné sedadlá či čisté toalety, no internet zatiaľ nie.

Investícia do bezdrôtového internetového pripojenia v IC vlakoch však mala prísť omnoho skôr. V roku 2012, keď bola plánovaná, dostala stopku, pretože nebol dostatok finančných prostriedkov. Takisto expert na IT Ondrej Macko schvaľuje opätovné spustenie projektu. "Pripojenie vo vlaku má určite budúcnosť, hlavne pri IC rýchlikoch a medzinárodných expresoch. Takéto pripojenie nemá ako vplývať na prevádzku vlaku, táto prevádzka je riadená svetelným znamením a cestujúci nie sú nijako obmedzovaní v používaní,“ vysvetľuje Macko.

Po novom môžu internetové pripojenie využívať aj tí, ktorí v Bratislavskom samosprávnom kraji do práce či do škôl cestujú prímestskou autobusovou dopravou. "Od júla 2013 majú ľudia k dispozícii už vyše osemdesiat autobusov vybavených bezplatným pripojením na internet. Počet autobusov poskytujúcich bezplatné wifi pripojenie sa v priebehu tohto mesiaca rozrástol o ďalších 50 regionálnych autobusov,“ opisuje Eva Vozárová, hovorkyňa Slovak Lines. Internetové pripojenie zavádza prepravca do autobusov kontinuálne a už teraz odhaduje, že v dohľadnom čase poskytne túto službu všetkým cestujúcim.

"Tak ako spustenie integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji a postupná obnova vozového parku aj možnosť pripojenia na internet by mohla byť pre cestujúcich ďalším lákadlom a argumentom na prestúpenie z áut do autobusov,“ odhaduje generálny riaditeľ Slovak Lines Peter Sádovský.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlak #wifi #bezdrôtový internet