Aktivita ekonomiky eurozóny začala po 18 mesiaoch rásť

Ekonomická aktivita v eurozóne v júli prvýkrát po osemnástich mesiacoch rástla, hoci veľmi pomalým tempom.

05.08.2013 12:09
Ekonomika, graf, euro, peniaze, lupa Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Výsledky prieskumu ekonomickej aktivity, ktorý uskutočňuje agentúra Markit, naznačili, že hospodárstvo Európskej menovej únie sa pomaly začína stabilizovať. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa odvetvia služieb aj priemyslu, stúpol na 50,5 bodu z júnovej úrovne 48,7 bodu. Nad hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje oslabovanie ekonomickej aktivity od jej posilňovania, sa index dostal prvýkrát od januára 2012.

„Zlepšenie dôvery oprávňuje prinajmenšom na čiastočný optimizmus pokiaľ ide o výhľad,“ povedal Rob Dobson, ekonóm agentúry Markit. „Reálnymi iskrami, ktoré sú nádejou na podnietenie zotavenia, sú čoraz silnejšie známky stabilizácie na domácich trhoch,“ dodal. Nálada spotrebiteľov eurozóny sa v júli dostala na najvyššiu úroveň za takmer dva roky a ekonomická dôvera stúpla na pätnásťmesačné maximum.

Hoci objem nových objednávok sa v júli opäť zmenšil, tempo ich oslabovania bolo najslabšie od augusta 2011. Index zamestnanosti v eurozóne minulý mesiac posilnil na 48,6 bodu z júnovej úrovne 47,4 bodu. Miera nezamestnanosti v eurozóne v júni klesla na 12,1 % z májových 12,2 %. Index nákupných manažérov sektora služieb eurozóny stúpol v júli na 49,8 bodu z júnových 48,3 bodu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #eurozóna #aktivita #Markit