Šéf Amazonu si kúpil slávny denník The Washington Post

Americký mediálny dom The Washington Post Company predal svoj ​​vlajkový denník The Washington Post zakladateľovi internetového obchodu Amazon Jeffovi Bezosovi.

06.08.2013 05:45 , aktualizované: 10:54
Jeff Bezos, Amazon CEO Foto: ,
Jeff Bezos
debata

Informoval o tom denník The Washington Post a uviedol tiež, že Bezos za denník a pridružené tlačové médiá zaplatí 250 miliónov dolárov v hotovosti.

Bezos, ktorý doteraz šéfuje Amazonu, prevezme riadenie slávneho média od rodiny Grahamovcov, ktorá jeden z popredných amerických denníkov viedla v pribehu štyroch generácií. Bezos denník kúpil ako súkromná osoba a nie za spoločnosť Amazon.

„Roky dôverne známych problémov v odvetví novín nás prinútili položiť si otázku, či by iný majiteľ nebol pre Post lepší,“ povedal šéf mediálneho domu Graham. Upozornil pritom na „technologického a obchodného ducha“ Bezosa a vyhlásil, že zakladateľ Amazonu bude „mimoriadne dobrý nový majiteľ“.

Washington Post Company vlastní niekoľko televíznych staníc a prevádzkuje vzdelávaciu divíziu Kaplan. Tieto aktivity budú Grahamovci ďalej vlastniť. Majiteľa nezmenia ani tituly ako Foreign Policy alebo časopis Slate. Spoločnosť Washington Post Company ale zmení meno; jeho novú podobu však Graham neprezradil.

The Washington Post – jeden z popredných amerických denníkov – na seba okrem iného upozornil vyšetrovaním aféry, ktorá vošla do povedomia ako Watergate a kvôli ktorej nakoniec odstúpil americký prezident Richard Nixon. Podľa audítorskej spoločnosti Alliance for Audited Media bol WP tento rok v USA siedmym najobľúbenejším denníkom s celkovým nákladom 474 767 výtlačkov. V porovnaní s minulým rokom to je prepad o 6,5 percenta, napísal server BBC. Čitateľov a inzerentov denník stráca pre internet, podobne ako iné noviny.

„Naše tržby sa sedem rokov znižujú,“ povedal podľa agentúry AFP Graham v liste zamestnancom. Bezos prestížny denník kupuje ako súkromník, nie ako zástupca Amazonu. Vo vyhlásení uviedol, že vníma „kritickú úlohu“ denníka vo Washingtone, a ubezpečil, že hodnoty WP sa nezmenia.

„Povinnosťou denníka zostane služba jeho čitateľom, nie súkromným záujmom jeho majiteľov,“ uviedol Bezos v oznámení zamestnancom WP, ktoré bolo zaslané aj médiám. V otvorenom liste na webe WP ale upozornil, že v nasledujúcich rokoch denník „pochopiteľne“ čakajú zmeny.

„Internet mení skoro každú časť spravodajského biznisu: skracuje spravodajské cykly … a umožňuje nové druhy konkurencie, z ktorých niektoré nesú malé alebo žiadne náklady na spravodajskú činnosť,“ uviedol okrem iného. „Budeme potrebovať inovácie, čo znamená, že budeme musieť experimentovať,“ povedal tiež.

Akcie Washington Post Company po uzavretí burzy stúpli o viac ako päť percent na cenu 599,85 dolárov za akciu, najvyššiu úroveň za takmer päť rokov.

Dohoda šokovala reportérov WP aj rad expertov. „Mám pocit, ako keby sa práve oženil starý priateľ, ktorý bol neznesiteľný, stále ale zaujímal časť môjho srdca,“ uviedol podľa webu Financial Times bývalý novinár predávaného denníka. Podľa mediálnej expertky Rebeccy Liebovej zo spoločnosti Altimeter Group je dohoda o predaji WP nečakaná ako máločo, aj keď pri hlbšom zamyslení „dáva zmysel“ – kvôli digitálnym aktivitám, teda oblasti, v ktorej má Bezos skúsenosti.

WP nie je v posledných dňoch jediný americký denník, ktorý zmení majiteľa. Americké vydavateľstvo The New York Times Company v sobotu oznámilo, že skupinu New England Media Group, ktorá zahŕňa denník The Boston Globe a niektoré ďalšie lokálne tituly, predalo Johnovi W. Henrymu, ktorý je hlavným majiteľom baseballového klubu Boston Red Sox. Hodnota transakcie je 70 miliónov dolárov – zlomok čiastky, za ktorú vydavateľstvo denník pred dvadsiatimi rokmi kúpilo. Samotný denník ho vtedy stál 1,1 miliardy USD, poznamenal denník New York Times.

Skupina internetových médií International Business Times (IBT) potom počas víkendu oznámila, že za nešpecifikovanú sumu kupuje od internetovej spoločnosti IAC/InterActiveCorp spravodajský časopis Newsweek, ktorý v poslednej období pôsobil už len na internete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #denník #The Washington Post #Jeff Bezos #médiá